Dostupni linkovi

Produženje roka za usagašavanje Izbornog zakona sa Ustavom


Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević
Da bi izbjegla kršenje zakona zbog probijanja zakonskog roka za usaglašavanje izbornog zakonodavstva sa Ustavom, koji ističe u četvrtak, Skupština Crne Gore će promijeniti Zakon o sprovođenju Ustava koji definiše rok za završetak ovoga posla.

Parlamentarna radna grupa je u utorak konstatovala da nije uspjela da usvoji konačan nacrt izbornog zakona, a kolegijum predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića je predložio da se rok za usaglašavanje izbornog zakona sa Ustavom produži do 30. aprila naredne godine.

Poslanik Socijaldemokratske partije Raško Konjević kaže da je sa proceduralnog aspekta sve u redu:

"Skupština ne ulazi u kršenje Zakona o sprovođenju Ustava, zato što se radi o procesnom zakonu jer je prema dogovoru na kolegijumu zakazan sjednica Skupštine za sjutra, kada će se razgovarati o izmjeni Zakona za sprovođenje Ustava. Mi smo imali rok do 22. oktobra i trebalo je da taj zakon usvojimo, a mi to, zaključno sa ponedjeljkom, nijesmo uspjeli da uradimo. Mi ćemo na sjutrašnjoj sjednici produžiti rok tako da poštujemo ustavni rok koji nam je prethodnom promjenom bio definisan. Ne vidim nikakve kontradiktornosti u samom postupku na koji je to urađeno."


Iako se procedura i zakonski rokovi poštuju, ima ocjena koje govore da to ne znači i da je sve uredu.

Predsjednik upravnog odbora Centra za monitoring izbora Zlatko Vujović tvrdi da je rastezanje rokova omogućila prethodna sistemska greška:

Albanske partije ne pristaju na manji broj poslanika

"Kada se utvrđivalo koja je većina potrebna za usvajanje Zakona o sprovođenju Ustava, napravljena je greška jer se rokovi u njemu mogu promijeniti sa manjom većinom nego što je to slučaj sa Ustavom. Na taj način omogućeno je parlamentarnoj većini da u kontinuitetu mijenja rokove koji su postavljeni kao krajnji rokovi za usaglašavanje zakonskog okvira Ustavom Crne Gore. Na taj način smo došli u jednu neprijatnu situaciju, a to je da parlamentarci nijesu dorasli značaju ovoga trenutka, i ne opterećuju se sa poštovanjem rokova."


Usvajanje konačnog nacrta izbornog zakona se odlaže već treći put. Prema pojedinim ocjenama čini sa da je napredak postignut, ali je sada glavni spor oko posebne izborne cjeline gdje dominiraju albanske nacionalne partije, ali gdje i vladajuća Demokratska partija socijalista uzima značajan dio kolača.

Albanske partije koje sada osvajaju četiri mandata ne pristaju da im se „potezom pera“, odnosno, novim zakonom smanji broj poslanika.

"U toj radnoj grupi, na žalost, nema izbornih stručnjaka sa relevantnim iskustvom, pa smo došli u situaciju da se pokušavaju napraviti samo male kozmetičke promjene čijih posljedica niko nije svjestan", kaže Zlatko Vujović, CEMI:

"To apsolutno nije nikakva stručna rasprava, već jedna institucionalizovana trgovina mandatima. Dok se ne napravi jedan balans između stečenih pozicija, kada govorimo o izbornoj jedinici koja nije poželjno rješenje, a sa druge strane da se obezbijede privilegije koje su omogućavale vladajućoj većini da lako dođe do mandata, mislim da se niko ne opterećuje pokušajem da se stvori jedan održivi sistem kojim će i manjine biti ispoštovane, odnosno, obezbijeđena njihova adekvatna zastupljenost u crnogorskom parlamentu, a takođe, da se ne dođe do narušavanja osnovih principa koji predviđaju osnovne demokratske izbore."
XS
SM
MD
LG