Dostupni linkovi

Glasanje za život u privatnom gradu


Foto: Savo Prelević

Ishod ovih izbora je manje više očekivan, ali jedan od rezultata koji je iznenadio mnoge je onaj u Budvi. Vladajuća koalicija DPS-SDP je u tom gradu postigla rekordan rezultat osvojivši preko 70 posto mandata u lokalnom parlamentu. Što je opredijelilo Budvane da vladajućim partijama daju tako veliku podršku?

Vladajuća koalicija Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije je u Budvi postigla rekordan razultat osvojivši tri četvrtine mandata u lokalnom parlamentu. Rezultat je utoliko zanimljiviji pošto se zna da je upravo Budva, odnosno njena lokalna samouprava, u prethodnom periodu često bila meta kritike zbog mnoštva neregularnosti. Međutim, prema mišljenju poznavalaca prilika, može se zaključiti da je moguće da je upravo postojeće stanje u Budvi glavni razlog velike podrške koju su građani ovog primorskog grada dali vladajućoj koaliciji.


Građani su pokazali veliku privrženost životu u privatnoj državi i privatnom gradu, rekao je funkcioner Opštinskog odbora opozicione Socijalističke narodne partije Miomir Pejović:

"Ako ih je opredijelilo sve ono što je rađeno u Budvi protekle četiri godine, tu prije svega mislim na divlju gradnju, nenamjensko trošenje novca iz budžeta, rasprodaju zemlje... Ako su to bili kriterijumi, onda su zaista kriterijumi birača imaju potpuno u neskladu sa kriterijumima birača u razvijenim zemljama Evropske unije."

Književnik iz Budve Dragan Radulović kaže da je iznenađen velikom podrškom koju su Budvani dali vladajućoj koaliciji, a takav rezultat objašnjava njihovim očekivanjem da će od toga imati ličnu korist:

Budva
"Na sljedećim izborima ta podrška biće još veća. Imate jedno krajnje neučinkovitu opoziciju koja je osvojila određeni dio glasačkog tijela i izvan toga tijela se neće pomjeriti. U Budvi svako nešto gradi, svako nešto prodaje, preprodaje, i prirodno, nada se da će se to i nastaviti. Moguće da je to razlog."

Najpoznatiji slučaj neregularnosti u funkcionisanju budvanske lokalne samouprave je slučaj Zavala, odnosno žmurenje nadležnih organa na aktivnost ruskih investitora koji tu grade stambeno naselje bez neophodne dokumentacije. Slučaj je pratila Mreža za afirmaciju nevladinog sektora koja je prethodnih godina neprestano ukazivala na razne primjere korupcije na lokalnom nivou. Rezultati izbora u Budvi samo potvrđuju da većina građana zavisi od volje nekolicine ljudi, rekla je izvršni direktor MANS-a Vanja Ćalović:

"Građani Budve su svakodnevno bili svjedoci onoga što se dešava na Zavali, a bili su svjedoci i da ako je neko na vlasti i ako neko ima moć da donosi odluke onda će zavisiti kako i na koji način će se tumačiti zakoni i zbog toga mislim da izborni rezultat pokazuje da ti građani Budve žele da zadrže svoje nelegalno sagrađane spratove i terase i da su spremni da zbog te svoje male koristi u poređenju sa onom koristi koju ostvaruju politički prvaci Budve da iz tog razloga donesu odluku onakvu kakvu su donijeli na ovim izborima."

Vanja Ćalović kaže da ih rezultati upravo okončanih izbora u Budvi neće demotivisati:

"Mi ćemo se i dalje truditi da, kao neko ko nema lični interes, ukažemo na to kako određeni projekti pogubno djeluju na razvoj opštine Budva i na razvoj primorja i ja sam sasvim sigurna da prije ili kasnije i ti građani koji su donijeli takvu odluku, a naravno i donosioci odluka na političkim nivoima, će jednoga dana morati da kažu stop jer će u suprotnom kada budu došli u još goru situaciju u kojoj je se nalazi danas."

XS
SM
MD
LG