Dostupni linkovi

Postizborne reakcije opozicije


Slavlje pristalica Demokratske partije socijalista
Slavlje pristalica Demokratske partije socijalista

Opozicioni lideri su nakon objavljivanja izbornih rezultata reagovali upozorenjima na mračnu budućnost u Crnoj Gori i izjavama da su birači dobili što su zaslužili. Da li to znači da „ko gubi ima pravo da se ljuti“ ili opozicija rado prepušta "vrući krompir" u ruke Đukanovićeve koalicije, zbog svijesti o manjku sopstvenih kapaciteta za upravljanje državom?

Nakon objavljivanja rezultata upravo okončanih parlamentarnih izbora, zabilježene su izjave pojedinih predstavnika opozicionih partija kojima upozoravaju na katastrofični scenario koji slijedi nakon pobjede dosadašnje vladajuće koalicije. S druge strane, dio javnosti smatra da uprkos ubjedljivoj pobjedi ni lider pobjedničke koalicije Milo Đukanović nema previše razloga za radovanje, jer buduću vlast čeka gomila problema, prije svega uslijed ekonomske krize, ali i nastavka procesa evro-atlantskih integracija, i ukupne reforme društva.

Sve to nameće pitanje, da li opozicija nakon poraza zapravo rado prepušta "vruć krompir" novoj-staroj vlasti, prije svega zbog veoma nepovoljne situacije, ali i zbog svijesti o mogućem nedostatku sopstvenih kapaciteta za upravljanje državom.

Generalni sekretar Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović se, rekavši da bi u sadašnjoj situaciji vladajuća koalicija trabalo da u vlast uključi i poražene partije, osvrnuo na izjave pojedinih opozicionih lidera u čijim je izjavama dio javnosti pročitao i izvjesno likovanje, jer će se buduća Vlada suočavati sa velikim problemima:

"Takve izjave nijesu došle od strane svih opozicionih partija, a mislim da takav odbojan stav, prema bilo kakvoj ideji o saradnji, i preuzimanju bilo kakve odgovornosti nije dobra. Smatram da bi bilo politički mudro, pred svojim biračima, ali i pred javnošću Crne Gore, uzeti određene sektore, ukoliko uopšte budu ponuđeni, i pokušati napraviti neki rezultat čime bi se pokazalo - izvolite, mi smo odgovorni, spremni smo i da eventualno preuzmemo sjutra vlast. Imamo sposobne ljude i možemo da riješimo određena pitanja i određene probleme."


Miodrag Živković
Među reakcijama opozicionih lidera, zabilježeno je da je predsjednik Liberalne partije Miodrag Živković svim građanima, „najiskrenije čestitao put u budućnost“.

"Građani su izabrali, i ja ću biti sa njima da posmatram kako će se sve dešavati u budućnosti"
, rekao je Živković.

I lider Socijalističke narodne partije Srđan Milić je rekao da oni koji slave treba da sačekaju sjutrašnji dan, odnosno, sve ono što će se početi dešavati u Crnoj Gori u uslovima ekonomske krize. Funkcioner Socijalističke narodne partije Aleksandar Damjanović kaže da je za njega činjenica da će se buduća vlast suočiti sa velikim teškoćama ne predstavlja nikakvu utjehu:

"Ekonomska politika koja je vođena nije bila zasnovana na zdravim ekonomskim rezonima, i dok je bilo investitora, bilo je i opijenosti ekonomskim bum-om i prilivom novca. Međutim, to se sada pokazalo kao mač sa dvije oštrice, i meni nije nikakvo zadovoljstvo što sada ova vlast mora da rješava probleme koje je jednim dijelom itekako uvećala bez obzira na posljedice ekonomske krize. Ne očekujem puni mandat ove Vlade i očekujem da SNP već u narednom izbornom ciklusu preuzme odgovornost za vođenje ekonomske politike u ovoj državi."


Nebojša Medojević, Foto: Savo Prelević
Očigledno je da su građani Crne Gore dali istom kapetanu pravo da vodi brod ka ledenoj santi, rekao je nakon izbora predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević. Imali ste priliku, sada treba da vidimo kako će Vlada DPS-a rješavati probleme, poručio je biračima lider Pokreta za promjene:

"Ne znam da li je to neka kosmička ili božija pravda, cijenu pogrešnih izbora građana da glasaju političke i finansijske oligarhe nego opet ti građani. Prijeti nam jedan veliki bankrot države. Ono što su obećali u predizbornoj kampanji, zaista se graniči sa nevjerovatnim. Ja sam sabirao koliko bi to milijardi eura trebalo da dođe u Crnu Goru u ovih godinu dana. Po obećanju ljudi iz DPS-a, to bi bilo negdje oko 50 milijardi eura koje bi ušle u Crnu Goru. Međutim, vrlo brzo će se vidjeti da je priča o autoputu bila samo predizborna priča, a teško će se naći i kupac za dokapitalizaciju Elektroprivrede po ovim uslovima. Zakup zemljišta na Velikoj plaži takođe ne donosi brzo, očekivane prilive. Sigurno je da se ne mogu očekivati za manje od dvije godine."
XS
SM
MD
LG