Dostupni linkovi

Crna Gora i Turska potpisuju memorandum o saradnji


Crna Gora i Turska potpisuju memorandum o saradnji


Crna Gora i Turska potpisaće uskoro memorandum o saradnji u procesu evropskih integracija, najavio je u utorak šef crnogorske diplomatije Milan Roćen, nakon razgovora sa ministrom evropskih poslova Turske, Egemanom Bagišem.

Prema riječima Roćena, posjeta Bagiša realizuje se u veoma važnom trenutku, i utoliko je značajnija što je Turska tradicionalno prijatelj Crne Gore i veoma značajan partner na mnogim poljima.

„Imamo razgranate i razvijene odnose u mnogim oblastima, a posljednjih godina bilježimo respektabilan uspon i kada se radi o političkim kontaktima, i o saradnji na ekonomskom planu“, pojasnio je Roćen.

Roćen je naglasio da su mnogi poslovi u pregovaračkom procesu, kao što su saradnja i komunikacija sa evropskim institucijama i zemljama članicama, uglavnom isti za sve zemlje, i da je zbog toga iskustvo Turske dragocjeno za Crnu Goru.

Roćen je rekao da je bilateralna saradnja Turske i Crne Gore ojačana i činjenicom da su obje uključene u brojne regionalne inicijative, i da su jednako zainteresovane za stabilnost zapadnog Balkana što je, kako je naveo, i preduslov za napredak u procesu integracija.

„Predstojeća posjeta premijera Igora Lukšića Turskoj, značiće dodatni impuls za jačanje saradnje na svim poljima“, smatra Roćen.

Bagiš je kazao da Turska ima 52 godine iskustva u evropskim integracijama i da je „dosta toga naučila“.

„Kao što smo podržavali pristup Crne Gore NATO savezu, tako ćemo biti uz nju i prilikom integracija u EU“, kazao je on.

Bagiš tvrdi da je integracija Crne Gore u EU veoma bitna za Tursku.

„Ulazak Crne Gore je kao da smo i mi ušli u EU“, poručio je šef turske diplomatije.
XS
SM
MD
LG