Dostupni linkovi

Vlast ne shvata ozbiljno kritike iz Brisela


Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević
Dan nakon što je Evropska komisija prezentovala izvještaj o napretku Crne Gore u procesu evropskih integracija, ključne zamjerke kao što je nedovoljna borba protiv korupcije i organizovanog kriminala i pritisci na novinare i dalje su predmet reakcija.

U posljednjem izvještaju Evropska komisija je, ističe izvšna direktorka Mreže za afirmaciju nevladinog sektora Vanja Ćalović, samo podcrtala ono na šta stalno ukazuje, a to je da u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala nema konkretnih rezultata:

"I da to predstavlja veliki izvor zabrinutosti za Evropsku komisiju. Oni su podcrtali sve ono što su podcrtali i prošle i prethodnih godina i ono na šta ukazujemo evo već duži vremenski period i ono na što je komisija vrlo eksplicitno skrenula pažnju, a to je da u praksi nije došlo ni do kakvih konkretnih promjena.U tom smislu nemamo niti presude za slučajeve korupcije na visokim nivoima ,niti smo uspjeli da efikasno procesuiramo slučajeve organizovanog kriminala."

U dijelu izvještaja koji se odnosi na slobodu izražavanja, Evropska komisija je navela kako slučajevi optužbe za klevetu protiv novinara i neproporcionalne sudske kazne nastavljaju da se koriste kao sredstvo pritiska na nezavisno novinarstvo. Kao poseban razlog za zabrinutost komisija je navela: "zastrašujuće izjave državnih zvaničnika o ulozi medija i NVO sektora".

Tea Gorjanc Prelević, iz nevladine organizacije Akcija za ljudska prava, primjećuje kako je komisija registrovala pravo stanje:

"Sve u svemu, ove godine država je praktično očigledno deminstrirala nepoznavanje evropskog standarda slobode izražavanja i mislim da je to zabrinjavajuće ako se ima u vidu koliki se značaj toj slobodi pridaje u Evropi, ona se smatra kamenom temeljcem tog evropskog demokratskog društva u kojem bi Crna Gora da se integriše. Međutim, postoji jedna stvar koja je mene iznenadila u izveštaju, to moram da kažem, naime, tamo se navodi da je zabeležen izvestan napredak u istragama nasilja protiv novinara. Ja, odnosno Akcija za ljudska prava, takav napredak nije zabeležila."


Nema više opravdanja


Na pitanje da li očekuje da će predstavnici Vlade u narednom periodu primijeniti preporuke Evropske komisije, ako se uzme u obzir činjenica da su slične ocjene izricane i prethodnih godina Tea Gorjanc Prelević odgovara:

"Naravno da očekujem. Mislim da tome i služi izveštaj i da je potpuno jasno da je iz godine u godinu sloboda izražavanja nastavila da bude problem u Crnoj Gori i da to svi primećuju, tako da mislim da stvarno nema više opravdanja za nenapredak u toj sferi. Mi smo i apelovali na vrhovni sud da konačno počne da aktivno ujednačava praksu u skladu sa evropskim standardima. Meni je jasno da sve preporuke, kao što kaže gospođa Đurović, nije moguća odmah ispoštovati, ali mislim da danas nema više opravdanja za nepoznavanje standarda ljudskih prava, posebno od strane onih koji su dužni da ih zaštite ,kao što su to u prvom redu sudovi."

Vanja Ćalović iz MANS-a smatra da kritike koje na račun Crne Gore stižu iz Brisela Vlada u Podgorici nije ozbiljno shvatila:

"Ono što je očigledno je da nekom statistikom pokušavaju da zamažu oči kako našoj javnosti tako i Evropskoj komisiji i uopšte međunarodnoj javnosti. Medjutim očigledno je iz izvještaja Evropske komisije da su oni prozreli tu igru i da je bez obzira na te statističke pokazatelje i brojke kojima se igra, posebno ministar gospođa Đurović, oni su i dalje ostali pri onome što jesu ocjene, odnosno da nema konkretnih rezultata u oblasti borbe protiv korupcije na najvišim nivoima, kao ni kada je o organizovanom kriminalu riječ nemamo maltene nikakvih konkretnih rezultata! Tako da u tom smislu ja vjerujem da će Vlada i dalje nastaviti da igra jednu političku igru i zahvaljujući činjenici da se nalazimo u regionu u kome se nalazimo ,da će pokušavati na tome da gradi neku budućnost u evropskim integracijama.
"

Predstavnici Evropske komisije, nakon što su prezentovali izvještaj o napretku Crne Gore u procesu evropskih integracija, sastali su se i sa predstavnicima civilnog sektora koji su zatražili poboljšanje komunikacije sa komisijom i konstatovali kako ih je u određenim oblastima trebalo više konsultovati.
XS
SM
MD
LG