Dostupni linkovi

Opozicija optužuje Vladu za lažne odgovore Briselu


Skuština Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Skuština Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Današnji sastanak predstavnika poslaničkih klubova Skupštine Crne Gore sa ministrom za evropske integracije Gordanom Đurović o odgovaranju na pitanja iz Upitnika Evropske komisije rezultirao je optužbama predstavnika opozicije da Vlada namjerno marginalizuje ulogu Parlamenta u procesu odgovaranja, i da odgovori koje je pripremila Vlada predstavljaju lažno prikazivanje realnosti.

Uljepšavanje stvarne situacije i marginalizacija Parlamenta, glavne su zamjerke opozicionih partija, čiji predstavnici danas nijesu željeli da učestvuju u radu sastanka predstavnika poslaničkih klubova sa ministrom za evropske integracije Gordanom Djurović.

Potpredsjednik Pokreta za promjene Branko Radulović je dostavio pismene sugestije i napustio sastanak revoltiran zbog „prepisanog i uljepšanog sadržaja Ustava“.

Pretjeralo se u mnogo čemu


„Kad bi stanje zaista bilo takvo, mogle bi nam pozavidjeti i stare demokratije sa dvjestogodišnjom tradicijom“, rekao je Radulović, navodeći čitav niz primjera odgovora koji, po njemu, ne odgovaraju istini.

"Po mnogo čemu se pretjeralo, na primjer, u ustavnoj konstataciji da je Crna Gora ekološka država, da je država socijalne pravde, da je država zaštite implementacije prava manjiina, implementacije zaštite individue i svega onoga što je stvarni život. Pretjeralo se u onome što je i kapacitet Skupštine Crne Gore. Pretjeralo se u demokratskim izbornim uslovima, u prikazivanjuu kapaciteta Odbora za evropske integracije. Pretjeralo se u demokratskoj vođenju parlamenta od strane predsjednika Skupštine. Pretjeralo se u konstataciji da se poštuju sve zakonske i poslovničke norme u vezi prohodnosti zakonskih inicijativa opozicionih predstavnika."


Današnjem sastanku su, pored ministra Gordane Djurović i Branka Radulovića, koji je napustio sastanak, prisustvovali i: predstavnik vladajuće Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković, Suljo Mustafić iz Bošnjačke stranke i predstavnik albanske partije Forca Genci Nimanbegu koji takodje nije zadovoljan istinitošću datih odgovora.

"Izbjegavaju se one odredbe koje bi govorile o realnom stanju, posebno one koje su, na primjer, da li postoji skupštinska služba za verifikaciju usaglašenosti zakonodavstva i sa evropskim. Vjerovatno će odgovor Evropskoj komisiji biti da postoji, ali mi i sami znamo da je to samo na papiru. Faktička situacija je da dobijemo obrazac od Vlade, a onda je na poslanicima da ocjene da li je to tako. U budućnosti je potreban veliki rad i veliki broj zaposlenih službenika koji bi pomogli, ne samo poslanicima, nego i drugim organima oko usaglašavanja ovog zakona."


Neka veličaju Crnu Goru...

Naredni sastanak je zakazan za dva dana, ali najvjerovatnije ni tada ponovo neće prisustvovati značajan dio opozicije.

Zamjenik predsjednika Nove srpske demokratije Goran Danilović danas nije prisustvovao sastanku, jer je ogorčen zbog „marginalizacije parlamenta“ u procesu odgovaranja na Upitnik Evropske komisije. Danilović ponavlja ocjenu i drugih nezadovoljnih opozicionara, da je poziv parlamentarcima upućen suviše kasno, te da nijesu zadovoljni činjenicom da im je omogućeno da učestvuju u odgovoru na suviše mali dio pitanja. Danilović se slaže i sa ocjenama da odgovori nijesu u saglasju sa stvarnošću.

"Neka oni rade svoj posao, neka odgovaraju, neka veličaju Crnu Goru. A to može da prođe pred međunarodnom zajednicom... Ako će proći to što su oni govorili neistinu, i ako može to uljepšavanje da prođe, ja dižem obje ruke za tako nešto. Ne želim da remetim tu sliku. Ako će ovi sa strane povjerovati da smo mi carstvo slobode i da je ovdje izvor demokratije, dajem vam riječ, koliko mi god bude malo nelagodno, neću protestovati ni pred jednom međunarodnom organizacijom, nego ću shvatiti ustvari da smo svi podjednako ozbiljni, pa da onda i ne treba nekakvu veliku žalost tim povodom iskazivati. Nego, kada nam može biti da nam sve to prođe, je li Bog dao, ja se tome radujem."


„Ako se već izjašnjavaju da su sve posvećene evropskim integracijama, ovo je bila jedinstvena prilika za sve partije da pokažu da je to zaista tako“, rekla je nakon sastanka ministar za evropske integracije Gordana Djurović, komentarišući odsustvo pojedinih opozicionih poslanika.

"Naravno, vidjećete da ono sve što može mi ćemo to i prihvatiti, to je pravo i obaveza, a na kraju i naša odgovornost. Da li će se složiti, to je sada drugo pitanje, ali u svakom slučaju sve će to biti dostupno svima i javno. Mi u Vladi imamo odgovornost da napravimo što je moguće više objektivne odgovore, i nama nije cilj da sliku koja treba da bude realno prikazana, u tom smislu mijenjamo, jer sve ima svoj sud. I u Komisiji i kasnije sud javnosti."
XS
SM
MD
LG