Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dug i deficit pod kontrolom


Nakon upozorenja Međunarodnog monetarnog fonda, da zbog prezaduženosti svijetu prijeti nova - fiskalna kriza, domaći eksperti kažu da ni Crna Gora nije imuna na tu opasnost, ali da pokazatelji govore da situacija nije dramatična. Opasno je, kažu, ukoliko se država bude zaduživala za finansiranje potrošnje.

Direktor Međunarodnog monetarnog fonda Dominik Štros Kan je nedavno upozorio da ukoliko se vlade ne pozabave alarmantnim rastom zaduženja javnih finansija, svijetu prijeti nov oblik ekonomske krize - fiskalna kriza. Čelnik MMF-a je rekao da svijet mora da rješava nedostatke finansijskih sistema koji su do sada podsticali enormno zaduživanje, a ne štednju, te da bi za povratak povjerenja države trebalo da obznane svoje strategije konsolidacije javnih finansija, koje bi trebalo odmah da počnu da sprovode.

Ekonomski analitičar Vasilije Kostić smatra da i Crnoj Gori prijeti opasnost fiskalne krize:
Budući da smo mi u jednoj vrlo delikatnoj situaciji i gledajući pad društvenog bruto proizvoda i pada ukupne ekonomske aktivnosti to se direktno odražava na slabije finansije


"Ta opasnost je latentno prisutna, čak i onda kada ne postoji kriza. Budući da smo mi u jednoj vrlo delikatnoj situaciji i gledajući pad društvenog bruto proizvoda i pada ukupne ekonomske aktivnosti to se direktno odražava na slabije finansije, odnosno na slabije punjenje budžeta, slabiji rejting ili mogućnost da zemlja servisira svoje javne finansije."


Svi naši fiskalni pokazatelji, prije svega deficit i javni dug su dosta dobri, tako da na kratak i srednji rok ne očekujemo da može doći do problematične fiskalne situacije, rekao je za RSE pomoćnik ministra finansije za budžet Nemanja Pavličić, koji dodaje da nijedna zemlja nije imuna na krize, ali da budžetski deficit u godini pada od svega tri posto BDP-a i zaduženost zemlje od 40 posto govore da Crna Gora može da se izbori sa ovom krizom:

"Crna Gora već djeluje. Ja se nadam da smo mi dosta toga uradili da naš fiskalni račun bude održiv. Dug i deficit držimo pod kontrolom i ove godine će to biti oko 3 - 3,5 posto deficit."

Opasnosti zaduživanja


Šef stručnog tima opozicionog Pokreta za promjene Zarija Pejović kaže da je zaduživanje samo po sebi značajan parametar koji će za Crnu Goru postati problematičan ukoliko se država bude zaduživala za finansiranje potrošnje:
Svako preveliko zaduživanje dovešće direktno ili indirektno do našeg problema, jer Crna Gora prvi put treba da izađe na tržište euro-obveznica,


"Ukoliko se radi finansiranje tekuće javne potrošnje ta će sredstva biti potrošena, a neizvjesno je kada ćemo mi ostvariti suficit da vratimo ta sredstva koja ćemo vjerovatno poput Makedonije dobiti po prilično visokim kamatnim stopama koje idu od 8 - 10 posto."


Osim mogućnosti da sama zapadne u fiskalnu krizu, Crna Gora bi mogla trpjeti indirektne posljedice fiskalne krize u drugim državama, prije svega u regionu. Pomoćnik ministra finansija Nemanja Pavličić:

"Svako preveliko zaduživanje dovešće direktno ili indirektno do našeg problema, jer Crna Gora prvi put treba da izađe na tržište euro-obveznica, kao nova zemlja bez kreditne istorije, tako da će kod investitora, svaka negativna informacija o fiskalnoj poziciji bilo koje zemlje u regionu uticati na naš tok zaduživanja."


Najnovije informacije govore da je kreditna agencija "Standard and Poor's" snizila dugoročni suvereni kreditni rejting Crne Gore sa BB+ na BB zbog, kako kažu, ranjivosti ekonomije, pritiska bankarskog sistema i umanjenog kvaliteta državne imovine. Iz agencije je saopšteno da je Vlada suočena sa problemima koji su posljedica recesije i prognozama da će domaći bruto proizvod nakon prošlogodišnjeg pada od 6,7 ove godine biti smanjen za 2,5 odsto.

Ekonomski analitičar Vasilije Kostić kaže da bi fiskalna kriza koja bi zahvatila druge države regiona izazvala veoma loše posljedice po Crnu Goru koja namjerava da se dodatno zadužuje na međunarodnom tržištu kapitala ili kod MMF-a:

"Crna Gora želi da sklopi aranžamane negdje na tržištu kapitala ili sa Međunarodnim monetarnim fondom u dijelu obezbjeđivanja dodatnih sredstva za servisiranje svoje potrošnje i iskazuje da ima takvih problema, tako da bi nešto tako u ovoj situaciji bilo izuzetno ograničavajuća okolnost."


Nova forma ekonomske krize bi se, osim kroz finansije, odrazila i na stratešku privrednu granu Crne Gore. Finansijski stručnjak Pokreta za promjene Zarija Pejović:

"Vjerovatno bi se to odrazilo na crnogorski turizam. Tu prije svega mislim na turiste koji dolaze sa područja Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova..."
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG