Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vlada spremna dati princu određena prava


Prva posjeta crnogorskog princa Nikole Petrovica Njegoša i princeze Franc Petrovic Njegoš Crnoj Gori i Cetinju. Princeza Frans je preminula 08. Avgusta 2008. godine u Parizu, Foto: montenegro-canada.com
Predsjednik Vlade Milo Ðukanović izjavio je da je Vlada spremna da princu Nikoli Petroviću Njegošu da određena prava kako se u Crnoj Gori ne bi osjećao kao gost nego kao reprezentativni domaćin.

Ðukanović je novinarima rekao da je zatečen izjavom Nikole Petrovića da je Vlada ignorisala njegove zahtjeve za regulisanje imovinskih pravnih pitanja i dodao da je očigledno da postoji spor Petrovića i njegovih pravnih zastupnika.

Ðukanović je naveo da je 2004. godine vlada Nikoli Petroviću ponudila kuću kralja Nikole u Njegušima kod Cetinja i zemljište koje je sastavni dio te parcele, kao i da koristi dio Plavog dvorca na Cetinju u dogovoru sa Ministarstvom kulture Crne Gore, automobile sa šoferom i sve drugo što bi bilo primjereno potomku dinastije Petrović tokom njegovog boravka u Crnoj Gori.

Ðukanović je dodao da se Zakon o restituciji ne odnosi na vlasnička prava Petroviæa i da to pitanje mora biti treritano kao gest uvažavanja i poštovanja prema predstavniku dinastije Petrović.

Politička rehabilitacija i pitanje restitucije posljednje crnogorske dinastije Petrović aktuelizovano je ovih dana, a povod je bio posljednja poruka praunuka kralja Nikole, princa Nikole Petrovića Njegoša kako ne odustaje od svojih prava za koje od crnogorskih državnih predstavnika u predreferendumsko vrijeme dobio obećanja da će biti ispunjena.

Postoji volja na simboličkom nivou

Zvaničnih pokušaja da se pitanje rehabilitacije i restitucije dinastije Petrović pokrene na institucionalnom nivou nije bilo.

U pismu koje je objavio podgorički list "Vijesti", sam princ Nikola, praunuk kralja Nikole, poručio je kako se neće odreći imovinskih i drugih prava dinastije Petrović.

Princ tvrdi kako su posljednje dvije godine premijer Đukanović, predsjednik Vujanović i šef Parlamenta Krivokapić potpuno ignorisali njegove zahteve, iako su, kako kaže, to obećali, naročito prije referenduma.

Pravni zatupnici princa podsjećaju na riječi premijera Đukanovića u osvit crnogorske nezavisnosti, kako: "Sve dok se ne bude povratila čast Petrovića Njegoša nema ni časti Crne Gore".

Istoričar Dragutin Papović naglašava kako je pitanje odnosa prema posljednjoj crnogorskoj dinastiji istorijsko, pravno, ali i civilizacijsko:

"U eri države i društva koja pretenduju da sebe izgrađuju na modernim osnovama jedna od tih modernih osnova je svakako neprikosnovenost privatne imovine, da se i na taj način ispravi nepravda, odnosno da se vlasnicima vrati ono što je njihovo, a ako ne iz razloga jer je možda to teško izvesti, ipak na jedan primjeren način će se vidjeti da Crna Gora ukazuje pažnju nasljednicima dinastije koja je zaista ostavila veliki trag u istoriji Crne Gore i ima istorijskih zasluga."
XS
SM
MD
LG