Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Crnogorska aplikacija (ni)je blokirana


Aplikacija Crne Gore za punopravno članstvo u EU u ponedjeljak neće biti na dnevnom redu sastanka ministara EU u Briselu, već će se o njoj razgovarati neformalno, tokom ručka, što bi se moglo protumačiti kao okolnost koja govori u prilog ocjenama da je crnogorska aplikacija blokirana.

Ovo je kategorično demantovano sa najviših državnih adresa, ali se ipak nameće pitanje da li se pojedini ciljevi u procesu evroatlantskih integracija postavljaju preambiciozno.

"Naša očekivanja su realna, a planovi u granicama mogućeg i realno ostvarljivog", rekla je za naš program potpredsjednik crnogorske Vlade Gordana Đurović, reagujući na tvrdnje da se određeni ciljevi u procesu integracije Crne Gore u Evropsku uniju postavljaju preambiciozno, pa se onda u javnosti svako prolongiranje doživljava kao neuspjeh:

"Sve što je u granicama naše moći kontrole očekivanja i realnih projekcija tako smo planirali i ostvarivali. Ono što je preko granica naše moći, to je svakako ono što se zove unutarevropski dijalog i refleksija regiona kao cjeline. Ne može Crna Gora da utiče na dinamiku ratifikacije Lisabonskog sporazuma. Ne može Crna Gora da utiče na političke i ekonomske probleme u državama članicama, koje dekuražiraju odluke po pitanju proširenja. Ne može Crna Gora da utiče da u zemljama regiona stvari idu brže."

Savjet ministara Evropske unije, prema najavama, tokom današnjeg sastanka u Briselu neće razmatrati aplikaciju Crne Gore za punopravno članstvo tokom sastanka, već će se o njoj razgovarati neformalno, tokom ručka, što se može tumačiti kao okolnost koja ide u prilog tvrdnjama da je crnogoska aplikacija, od strane nekih važnijih članica Unije, blokirana do daljeg. Ova informacija je demantovana sa visokih državnih adresa. Pored potpredsjednice Đurović, i ministar inostranih poslova Milan Roćen je kategorično negirao postojanje blokade procesa.


Predsjednik Nacionalnog savjeta za evropske integarcije Srđan Milić smatra da se ciljevi postavljaju i najavljuju previše ambiciozno, pa se nakon prolongiranja njihovog ostvarivanja odgovornost na javnost i medije:

"Jedna od preporuka koje daje Evropska komisija i Evropska unija je 'Nemojte govoriti o rokovima. Rokovi prije svega ne zavise od vas nego zavise i od nas. Kako ćemo mi doživjeti ono što vi radite u vašoj zemlji'. Sa druge strane, to je jedan, na žalost, način improvizacije gdje se uvijek pokušava okriviti onaj koji zapravo i nema tu mogućnost da značajnije djeluje da se proces reformi u Crnoj Gori nastavi."

Generalni sekretar Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović smatra da bi državni vrh trebalo da blagovremeno i odgovornije sagledava postavljanje rokova i ciljeva:

"Mislim da se često previše žuri, a da se onda, kada se uspostavi da ti ciljevi ne mogu biti ispunjeni u datom vremenskom okviru, da se onda nalaze različiti krivci i na unutrašnjem i na spoljašnjem planu za tako nešto. Bilo bi odgovornije od strane visokih državnih zvaničnika da mnogo ranije razmišljaju o sopstvenim izjavama i o tome kojom se brzinom data obećanja mogu ispunjavati."

U međuvremenu, u domaćoj javnosti se pojavila i dilema - da li će se crnogorska aplikacija tretirati kao tehničko ili političko pitanje. Evropski komesar za proširenje Oli Ren je, prema nezavničnim informacijama, tokom prethodnog susreta sa ambasadorima Evropske unije u Briselu rekao da pitanje crnogorske aplikacije treba tretirati isključivo kao tehničko.


Predsjednik Nacionalnog savjeta za evropske integracije Srđan Milić smatra da suštinska razlika i ne postoji:

"Mislim da je ovo jedno jasno upozorenje Crnoj Gori. Ne Vladi Crne Gore, ne bilo kojoj političkoj partiji. Radi se o želji da se na lijep način kaže: 'Gospodo, vi ste dva mjeseca poslije podnošenja vaše aplikacije uspjeli da uradite - ništa'."

Momčilo Radulović iz Evropskog pokreta smatra da su tehnički i politički aspekt nerazdvojni:

"Svi koji hoće da odvoje tehnički od političkog dijela odlučivanja u strukturama Evropske unije, kao da hoće da odvoje šasiju od motora u automobilu, a da se on i dalje kreće To je jednostavno neodvojivo."

Potpredsjednik Vlade Gordana Đurović koja očekuje da će poruke češkog predsjedništva biti da aplikacija bude tehnička odluka, za naš program objašnjava razliku između tehničkog i političkog statusa i tretmana crnogorske aplikacije:

"Tehnički znači da se o tome lako odluči, i da to zaista bude uputstvo komisiji da nastavi da radi taj posao. Da li je fer i da li je u redu da se jednoj zemlji kaže, čekaj da neko iz komšiluka to isto uradi. Politizacija je kada se naš progres vezuje za nešto što nije progres u nekoj zemlji u regionu. Politizacija je i ako se ta tehnička odluka o upućivanju na komisiju vezuju dinamikom Lisabonskog sporazuma. Nema proširenja bez ratifikacije Lisabona, ali ovo nije proširenje. Ovo je jedna mala stepenica u ranoj fazi integracije."

  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG