Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mandić: Interpolove poternice olakšavaju posao Srbiji


Privođenje osumnjičenih za pokušaj terorističkog napada u Crnoj Gori, 18. oktobra 2016.

Trebalo bi da postoje uslovi za izručenje Crnoj Gori dvojice državljanina Srbije osumnjičenih za terorizam u pokušaju i stvaranje kriminalne organizacije, komentariše za "Zašto" Sofija Mandić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

  • Da li postoje uslovi

Raspisivanje Interpolove poternice u potrazi za dvojicom srpskih državljana za koje se sumnja da su učestvovali u stvaranju kriminalne organizacije, pokušaja terorizma i podstrekavanju na rušenje ustavnog poretka i sigurnosti Crne Gore sasvim sigurno olakšava posao srpskim vlastima.

One sada imaju dodatni osnov da ove osobe liše slobode, nakon čega bi trebalo da nastupi postupak izručenja Crnoj Gori, koja je najavila da će ovo tražiti u redovnom postupku.

Nakon upućenog zahteva Crne Gore za izručenje, domaće ministarstvo pravde bi trebalo da utvrdi da li postoje uslovi za izručenje domaćih državljana prema zakonu koji reguliše pravnu pomoć u krivičnim stvarima i prema Ugovoru o izručenju koji postoji između Srbije i Crne Gore.

Prema dostupnim informacijama, trebalo bi da postoje uslovi za izručenje dva državljanina Srbije, jer se sumnja da su učinili teško delo protiv međunarodnog prava na teritoriji Crne Gore.

  • Opravdana i neopravdana okolnost

Dve stvari mogu sprečiti Srbiju da ne izruči dvojicu osumnjičenih – jedna je opravdana i to će se desiti ukoliko su dvojica okrivljenih nedostupni domaćim vlastima, odnosno ako se ne nalaze u Srbiji.

Druga okolnost svakako ne bi bila opravdana, a to je bilo kakvo odugovlačenje ili opstruiranje postupka koje ipak stoji na raspolaganju Srbiji jer je ona ta koja donosi konačnu odluku o tome da li će izručenja biti ili ne.

Međutim, potrebno je da ova odluka bude doneta na osnovu unapred postavljenih pravila, a ne zbog zaštite domaćih državljana od krivičnog gonjenja koje je samo sebi svrha.

Postupak izručenja bi trebalo da vode interesi pravde, međunarodnog prava i dobrosusedskih odnosa sa Crnom Gorom, za koje često čujemo da su na zavidnom nivou.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG