Dostupni linkovi

Nezakonito trošenje sindikalnog novca?


U Crnoj Gori – nova afera! Međutim, ovoga puta u sindikatu koji je naslijedio nekadašnji, u socijalističkom periodu, jedinstveni Sindikat koji mnogi i danas doživljavaju kao državni. Da li je (i zbog čega) opalo povjerenje u organizacije čiji je osnovni cilj zaštita interesa i prava radnika?

Nezavisna revizorska kuća koju je angažovao Savez sindikata Crne Gore je ustanovila brojna kršenja zakona, odnosno, zloupotrebe novca iz sindikalne kase u podgoričkom povjereništvu Sindikata dok su njime rukovodili Veselin Vujanović i Goran Dragović.

Osim što je Vujanović sebi dodijelio stambeni kredit od 80.000 eura, a da pritom ne postoje dokumenti koji bi potvrdili da li je kredit vraćen, Dragović i Vujanović su novac koji su radnici odvajali od plata na račun Povjereništva, navodno, bez ikakve kontrole trošili za popravke sopstvenih automobila, gorivo, telefone, kupovinu namještaja, namirnica, računara, pa i garderobe...

„Sindikalno povjereništvo Podgorice je u jednom momentu, kod jedne domaće poslovne banke, deponovalo skoro trinaest miliona i 780.000 eura. Oni su ubirali sredstva po osnovu kamata. Tu se radi o 200 i nešto hiljada eura. Preko 219.000 eura je potrošeno kao 'nedokumentovana gotovina'. Na osnovu naloga za materijalne troškove koji nikad nijesu pravdani na valjan način, pojavljuje se kategorija 'isplata pravnim licima' u iznosu od preko 55.000 eura. Zašto? To niko ne zna. Isplaćivale su se razne stipendije. Postoji i kategorija „ostalo“. Znači, u ukupnom iznosu od preko 613.000 eura“, navodi Miodrag Đukanović, sadašnji predsjednik podgoričkog Povjereništva Saveza sindikata.

Veselin Vujanović, međutim, tvrdi da tvrdnje o nezakonitom trošenju novca nijesu tačne.

„Nakon mog odlaska iz Saveza sindikata protiv mene je pokrenuta krivična prijava od strane predsjednika Nadzornog odbora, koja je došla u službu za privredni kriminal Uprave policije i Tužilaštvo. Oni su sve provjeravali četiri puta i ta krivična prijava je odbačena kao neosnovana“, kaže Vujanović.

Generalni sekretar Saveza sindikata Marko Nikčević je u ponedjeljak, tokom press konferencije Sindikata tokom koje su objavljeni nalazi revizije, rekao da se nije bavio pitanjem – što su institucije prethodno radile, odnosno, da vjeruje u pravnu državu.

„Revizorski izvještaj je kvalitetan, sveobuhvatan. Možda to ranije nije bilo tako. Ja vjerujem u pravnu državu“, rekao je Nikčević.

Najnovije medijske informacije o zloupotrebama sindikalnog novca, međutim, samo su jedan u nizu slučajeva zbog kojih je Savez sindikata izgubio kredibilnost.

Inače, sindikati su organizacije koje stvaraju radnici da bi štitili njihove interese: održavali i poboljšavali plate i uslove rada. Pored toga, sindikati često koriste svoju organizacionu snagu da promovišu mjere i zakone koji odgovaraju njihovom članstvu ili radnicima uopšte.

Sudeći po nedavnom javnom nastupu bivših-sadašnjih sindikalnih „lidera“, čini se da su sindikati u Crnoj Gori dobili posebnu dimenziju koja izlazi iz okvira uobičajene definicije.

Prenosimo dijalog voditelja emisije "Robin Hud" Darka Ivanovića i predsjednika jednog od sindikata Kombinata aluminijuma Zorana Miloševića:

Dijalog Darka Ivanovića i Zorana Miloševića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00
Direktan link

Sindikalnim apsurdima ovdje nije bio kraj. U istoj emisiji, autor emisije je i bivšeg predsjednika Sindikata KAP-a Rada Krivokapića u vezi njegovog radnog statusa, sindikalnog angažmana i službenog automobila koji je postao njegov lični talac jer, kako sam kaže, novi vlasnik KAP-a državi nije platio sav novac za firmu koju je kupio:

Voditelj emisije Robin Hud, Darko Ivanović
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:32 0:00
Direktan link

XS
SM
MD
LG