Dostupni linkovi

Crna Gora i "Panama papers"


Uz informacije o umiješanosti globalno poznatih političara, biznismena, sportista... mediji u Crnoj Gori, uglavnom, prenose podatke koje je objavila Mreža za istraživanje kriminala i korupcije iz Srbije o tamošnjim akterima ove afere.

U vezi sa, eventualnim, akterima afere iz Crne Gore, samo je dnevni list Dan objavio dva imena, međutim, za sada nema potvrde da se ove ličnosti zaista nalaze u nekim od 11,5 miliona dokumenata koji su procurili iz panamske advokatske kompanije Mosak Fonseka koja se, između ostalog, bavi osnivanjem kompanija u poreskim rajevima.

Samo jedan od pomenutih, Vojin Vlahović, inače savjetnik predsjednika Vlade, je reagovao rekavši da nikada nije bio krajnji ili bilo kakav drugi korisnik, odnosno, vlasnik izvjesnog preduzeća iz Paname, niti da ima tajne račune u vezi sa radom te kompanije.

U međuvremenu se saopštenjem oglasila Poreska uprava iz koje je poručeno da će Uprava za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma, Tužilaštvo i Uprava policije raditi na utvrđivanju činjenica relevantnih za osvjetljavanje slučaja sa aspekta eventualnog učešća kompanija u Crnoj Gori u istom, a da će Poreska uprava preduzeti sve dostupne mjere iz svoje nadležnosti. (E.K.)

XS
SM
MD
LG