Dostupni linkovi

Crna Gora, Albanija i Kosovo potpisali sporazum o tromeđi


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Crna Gora, Albanija i Kosovo će uskoro potpisati sporazum o tački susreta granica ove tri države, potvrdjeno je našem Radiju u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore.

Crna Gora ima u potpunosti regulisanu granicu sa Albanijom, a sporazum o razgraničenju sa Kosovom je u završnoj fazi. U medjuvremenu, ove tri zemlje se pripremaju da potpišu sporazum kojim bi trebalo da bude odredjena tromedja ove tri države.

Ovo je našem Radiju potvrdio načelnik Odjeljenja za integrisano upravljanje granicom i predsjednik Vladine Komisije za odredjivanje graničnih prelaza, Milan Paunović.

„Usaglašen je i parafiran, dakle, verifikovan sporazum Vlade Crne Gore, Savjeta ministara Republike Albanije i Vlade Republike Kosovo o tački susreta granica tri države koja je obilježena tromedjnom graničnom oznakom i njenom održavanju. Nakon toga, Vlada Crne Gore je 16. oktobra usvojila izvještaj o vodjenju pregovora o zaključivanju ovog sporazuma čime su okončane unutrašnje pravne procedure neophodne za potpisivanje ovog ugovora.

Sporazumom se uredjuju pitanja pozicija tromedjne granične oznake, način obilježavanja, koordinate pozicije i nadmorska visina, kontrola i održavanje tromedje.“

U Vladinom Izvještaju o pripremi Prijedloga sporazuma o tromedji, zaključuje se da će Sporazum doprinijeti razvoju dobrosusjedskih odnosa, stabilnosti, saradnji i razvoju regiona u cjelini u daljem procesu integracija.

A, pošto u istom dokumentu stoji i da je utvrdjivanje državne granice Crne Gore sa susjednim državama jedan od znaĉajnih prioriteta Crne Gore u procesu pridruživanja Evropskoj Uniji, načelnik Odjeljenja MUP-a za integrisano upravljanje granicom, Milan Paunović je odgovorio i na naše pitanje u vezi sa konačnim razgraničenjem Crne Gore sa Albanijom i Kosovom.

„Granica sa Albanijom je definisana još '20-ih godina prošlog vijeka, a sa Kosovom se očekuje potpisivanje ugovora koji je već parafiran“, rekao je Paunović.

„Razgraničenje Crne Gore i Albanije je završeno. Firentinskim protokolom 26. juna 1926. Godine je definisana granica, a 2009. godine je potpisan Sporazum o obnavljanju graničnih oznaka izmedju dvije države. Dakle, ta granica je potpuno definisana.“

RSE: Znači, nije potreban nikakav novi sporazum?

Paunović: Upravo tako. Pored toga, sa Kosovom vodimo intenzivne pregovore već godinu dana. Ugovor je parafiran, 95 posto granične linije je usaglašeno, tako da očekujemo potpisivanje i tog ugovora.

Član skupštinskog Odbora za medjunarodne odnose i funkcioner vladajuće Socijaldemokratske partije, Borislav Banović pozdravlja dogovor i kaže da je Sporazum o tromedji plod aktivnosti institucija sve tri države.

„Dobro je, a možda je dobro što je baš u ovom trenutku postignut taj sporazum. To, svakako, doprinosi unapredjenju odnosa.“

„Sve sporazume čiji je cilj jačanje regionalne saradnje treba pozdraviti“, kaže član skupštinskog Odbora za medjunarodne odnose i nezavisni opozicioni poslanik, Dritan Abazović koji naglašava da predstojeće potpisivanje sporazuma o tromedji nije ništa spektakularno, ali da u svjetlu aktuelnih dogadjaja u regionu treba ocijeniti kao dobru vijest i korak naprijed.

"Crna Gora ima, sada već tradicionalno, dobre odnose sa susjedima i da u tom pravcu samo treba nastaviti i dalje jačati saradnju, a ovo je upravo doprinos tome. I Evropska komisija je, u svom posljednjem Izvještaju ocijenila da smo zemlja koja ne stvara regionalne probleme i koja pokušava da sa susjedima ima što bolju saradnju i mislim da sve ovo ide u tom pravcu.

Nadam se da će i druge zemlje regiona pratiti taj primjer.“

XS
SM
MD
LG