Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Udruženje Colon pomaže oboljele od raka crijeva


Sa aukcije slika, Fotografije uz tekst: Midhat Poturović
U Narodnom pozorištu u Sarajevu je u srijedu navečer u organizaciji Udruženja građana Colon održana premijera filma „Neki drugi dan“ i aukcije slika za pomoć oboljelim od raka crijeva.

Colon nastoji pomoći oboljelim od raka crijeva koji ne mogu nabaviti neophodan lijek Avastin.

Novinari i brojni gosti su se u prepunoj auli Narodnog pozorišta nastojali probiti do muškarca srednjih četrdesetih godina koji je se sa osmjehom pozdravljao i nastojao udovoljiti brojnim TV i radio ekipama.

Ništa na njegovom nasmijanom licu nije govorilo da već šestu godinu vodi borbu sa karcinomom debelog crijeva.

Emir Čizmić iz Sarajeva jedan je od rijetkih među više od 1.500 oboljelih u BiH od ove teške bolesti koji nije na listi čekanja za spasonosni lijek koji mu produžava život.

Violica i Emir Čizmić
Svoje liječenje nije prepustio samo ljekarima nego je spas za sebe, ali i sve druge slične njemu, tražio od Pekinga preko Dominikanske Republike i Kariba do SAD.

Nakon šest godina uspješne borbe osnovao je udruženje gradjana Colon za pomoć oboljelim od malignih bolesti, snimio dokumentarni film, i sva svoja iskustva ponudio, sličnim sebi.

"Nažalost vrijeme nije na strani ljudi koji boluju od ove bolesti. Onaj koji čeka na listi da dođe na red za lijek koji bi mu mogao život spasiti, gubi dragocjeno vrijeme. Ja, na moju sreću, primama taj lijek Avastin, sasvim slučajno i prvi sam u BIH koji je ga je primio. Ali vrlo je bolno biti u prostoriji sa drugim ljudima koji tek čekaju da ga prime a ne znaju kad će i kad te pitaju: „šta ti primaš?“. Kako mu reći jer je to i psihološki problem. Spoznaja da imas lijek pod rukom koji ti spašava život a da ne možeš doći do njega, e ja ne znam čovjeka koji to može podnijeti!“ priča Emir dok se oko njega skuplja sve više ljudi.

Karciniom nije samo bolest pojedinca, pati cijela porodica, dodaje Emir, ističući da mu je podrška i pomoć supruge neophodna kako bi prosao sve teške terapije na koje i danas ide.

Sa promocije filma Neki drugi dan
Upravo zbog toga Emir i supruga Violica osnovali su udruženje Colon kako bi svoje bogato iskustvo podijelili sa drugima kojima je pomoć potrebna, uštedjeli dragocjeno vrijeme i novac jer kako kažu liječenje je skupo i dugotrajno.

Istovremeno žele apelovati na vlast i odgovorne u BiH čija je dužnost i obaveza obezbijediti novac za skupi lijek „Avastin“ kako bi se skratile liste čekanja za oboljele od karcinoma.

"Spoznaja da boluješ od raka je u početku je bila spoznaja da nestaješ. Međutim danas ja mogu odgovorno reći da uz upotrebu kvalitetnih lijekova, ova se bolest može držati pod kontrolom. Uz to upotrebom i nekih dodatnih lijekova koji jačaju imunitet i slično to može biti efikasno i to je ono što ja i moja supruga želimo podijeliti sa drugima", objašnjava Emir.

Emir i Viloca Čizmić za sada imaju samo jednu želju – da dočekaju unuke od sina koji je na drugoj godini studija i kćerke tinejdžerke.

Ta želja ima samo jedno ime "Neki drugi dan", kako se zove i Emirov dokumentrani film - poklon svim obiljelim od ove opake bolesti.
XS
SM
MD
LG