Dostupni linkovi

Klinton i Gejts: Nema povlačenja iz Avganistana


Hillary Clinton i Robert Gates na Univertzitetu Džordž Vašington
Američki državni sekretar Hilari Klinton i ministar odbrane Robert Gejts na američkom su Univerzitetu Džordž Vašington govorili o američkoj spoljnoj politici, na skupu čiji je domaćin bio CNN, a novinarka RFE u Vašingtonu Heder Maher prenijela je najzanimljivije akcente sa skupa.

Priredila Biljana Jovićević


Državni sekretar Hilari Klinton i ministar odbrane Robert Gejts imaju dvije potpuno različite uloge u formiranju američke spoljne politike. Najjednostavnije rečeno, ona predstavlja meku, a on tvrdu stranu moći.

Ali u ponedjeljak veče, u rijetkom zajedničkom pojavljivanju oni su govorili jednim glasom o dva najvažnija spoljnopolitička pitanja sa kojima se suočava adminsitracija Baraka Obame: Avganistan i Iran.

Ključno pitanje bilo je zašto je administracija američkog predsjednika promijenila strategiju u Avganistanu od prvobitno planirane. Hilari Klinton je rekla da cilj u Avganistanu ostaje isti, kao što je predsjednik Obama rekao u martu “slomiti, razoružati i poraziti Al Qaidu”. Ali kako je rekla, strategija i taktika su zahtijevale određene promjene, o čemu su ona i ostali članovi tima za nacionalniu bezbjednost raspravljali na zatvorenom sastanku na visokom novou u Bijeloj kući.

Gejts je ukazao na to da je Obama najavio da će revidirati ratnu strategiju u Avganistanu nakon predsjedničkih izbora u toj zemlji u avgustu, a u međuvremenu su se od te najave dvije stvari dogodile.

Prva je da je komandant američkih i NATO snaga u Avganistanu general Stenli Mek Kristal saopštio da je situacija mnogo lošija nego što je bila u martu a druga je što su sva dešavanja oko predsjedničkih izbora u avgustu dodatno pogoršala situaciju.

U centru rasprave o Avganistanu je zahtjev za pojačanje trupa za još 40.000 vojnika. Sa već 60.000 na terenu rat ulazi u devetu godinu, a Obama se suočava sa pozicijom koju je teško objasniti čak i članovima njegove partije u Kongresu.

Gejts je dematovao da pokušava da “umiri generala Mek Kristala“, dodajući da će on svjedočiti pred Kongresom čim predsjednik Obama donese odluku, što se očekuje za par sedmica.

I Klinton i Gejts su odbili da nagovijeste kakva bi odluka mogla biti, ali su odbacili mogućnost povlačenja, jer, kako je rekao Gejts, nema sumnje da bi padanje u ruke Avaganistana Talibanima značilo samo jačanje Al Qaide.

Kada je riječ o Iranu, američki državni sekretar Hilari Klinton rekla je da su nedavni šestostrani razgovori u Ženevi bili korisni, ali je naglasila da su i Amerika i svi ostali jasno stavili do znanja da Iranu treba da učini još mnogo više.
XS
SM
MD
LG