Dostupni linkovi

Cjepivo protiv ekvivalenta HIV-a pokazuje rezultate


Američki naučnici na majmunima su testirali cjepivo koje je učinkovito uklonilo virus SIV-a, odnosno ekvivalent HIV-a. Istraživanje koje su objavili u časopisu „Nature“ pokazalo je da kod cijepljenih majmuna nije bilo virusa, a cjepivo se pokazalo učinkovitim kod devet od 16 majmuna koje su cijepili.

Naučnici kažu kako sada žele ovaj pristup primijeniti i na cjepivo za ljude.

„Uvijek je teško tvrditi da smo izbacili virus, moguće je da su ostale stanice koje nismo analizirali, a u njima ima virusa. Ali u velikoj mjeri i s ozbiljnim kriterijima, kod ovih majmuna više nije bilo virusa“, tvrdi profesor Louis Picker sa Univerziteta u Oregonu.

Naučnici su se u istraživanju bavili agresivnim oblikom virusa Sivmac239, koji je i do 100 puta smrtonosniji od HIV-a. Zaraženi majmuni uginuli bi u roku dvije godine, ali kod nekih koje su cijepili virus se nije primio.

Cjepivo se temelji na drugom virusu, koji se zove citomegalovirus i pripada porodici herpesa. Koristili su njegovu snagu, no umjesto da izaziva bolest, modificirali su ga da aktivira imunsni sustav na borbu protiv molekula SIV-a. Naučnici žele ispitati cjepivo na ljudima, koje bi mogli otpočeti za dvije godine

Picker kaže da njegov tim istražuje zašto je u tek nešto više od polovice slučajeva ovo cjepivo funkcioniralo.

„Moguće je da je virus toliko patogen da su ovo najbolji rezultati koje ćemo dobiti. Bitka traje, a u polovici slučajeva cjepivo će prevladati“, smatra on.
XS
SM
MD
LG