Dostupni linkovi

Trećina Europljana nikad nije koristila internet


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Trećina Europljana nikada nije koristila internet, podaci su iz izvještaja Odjela za informatičko društvo i medije pri Europskoj uniji

Priredio Rinko Golubović

Više od trećine korisnika digitalnog signala je reklo da dosad nije imalo potrebu za internetom, dok je četvrtina ocijenila da si nisu mogli financijski priuštiti spajanje na internet. Osobe starije od 65 godina i nezaposleni najmanje su aktivni korisnici interneta.

Mladi ljudi su predvodnici internetskih korisnika. Gotovo 70 posto osoba mlađih od 24 godine koristi internet svakodnevno.

Upravo je ova grupa ona koja se najviše protivi plaćanju bilo kakvih sadržaja s interneta, od skidanja podataka do korištenja sadržaja poput glazbe ili videa.


Džepno izdanje čitača e-knjiga na tržištu


Kompanija Sony predstavila je džepno izdanje elektronskog čitača knjiga koji će moći kupiti za oko 200 američkih dolara.

Stručnjaci predviđaju da će prodaja elektronskih čitača naglo porasti u naredne dvije do tri godine
Sony Reader Pocket Edition ima dovoljno memerije za pohranjivanje oko 350 knjiga, a može se naći u tri boje, plavoj, rozoj i srebrnoj. Ima 5-inčnih displej na kojem su prikazana tamno siva slova na svijelo sivoj podlozi. Nedostatak mu je što za razliku od drugih izdanja, nema vanjsku memorijsku karticu pomoću koje bi se povećao broj knjiga.

Kompanija iz Tokija također je objavila da je smanjila cijenu bestsellera i najnovih naslova iz književnosti sa 11.99 na 9,99 dolara, čime je izjednačila cijenu sa knjigama svjetski poznatom stranicom Amazon.com.

Stručnjaci predviđaju da će prodaja elektronskih čitača naglo porasti u naredne dvije do tri godine, a da će konkurencija postati sve oštrija i oštrija.

Microsoftov "Bing" sve popularniji


U prvih mjesec dana otkako se pojavio na tržištu, novi pretraživač kompanije Microsoft nazvan Bing zabilježio je povećanje svog udjela na američkom internetskom tržištu za novih 1%.


Bing je zabilježio porast upotrebe na 9,41%.

Prošle sedmice su Microsoft i Yahoo obznanili uspostavljanje desetogodišnje saradnje kojom planiraju parirati planetarno rasprostranjenom Googleu.

"Bing polako ali sigurno nastavlja sa napretkom, a kombinacija s Yahooom u budućnosti će morati pokazati jaču sinergiju, ako želi ugroziti dominaciju Googlea", smatraju iz StatCountera.

Prema njihovim podacima, Googleov udio na tržištu sa 89,80 procenata u junu blago je pao na 89,23 procenta u julu.
XS
SM
MD
LG