Dostupni linkovi

Propao dogovor o prekidu protesta cetinjskih gimnazijalaca


Protest cetinjskih gimnazijalaca, Foto: Savo Prelević
Protest cetinjskih gimnazijalaca, Foto: Savo Prelević
Pregovori cetinjskih gimnazijalaca i njihovih roditelja, koji već više od mjesec dana bojkotuju nastavu u znak podrške bivšem direktoru Miomiru Ðurišiću, sa predstavnicima Ministarstva prosvete završeni su bez dogovora.

Ni poslije sedam sati razgovora koji su na momente bili dramatični pravni tim cetinjske gimnazije i predstavnici Ministarstva prosvjete nijesu postigli dogovor o prekidu štrajka učenika najstarije srednje škole u Crnoj Gori.

Na pitanje gdje je zapelo, Aleksandar Đurišić, ispred pravnog tima gimnazijalaca, kaže kako im je jedini cilj bio da obezbijede poštovanje minimuma pravne procedure u narednom izboru direktora škole i da u tome niko ne bude diskriminisan:

"Da u nekom tekstu se nađe odgovarajuća formulacija da izbor vršioca dužnosti, ne mora se izabrati direktor u ovom momentu, dakle da izbor vršioca dužnosti direktora bude slobodan, ničim limitiran ili ograničen.Nam nije niti bila intencija, niti posao da se mi tu bavimo imenom ovog ili onog i da o tome raspravljamo."


O tome na kakve su sve ustupke pregovarački timovi bili spremni Đurišić odgovara:

"Sami veći ustupak -mi smo razmišljali o tome da li je moguće da se napravi koncenzus ,jer je meni konkretno potupno neprihvatljivo da je nemoguće da jedan upravni organ, a naročito jedno ministarstvo, ne može da nađe konsezus oko sedam ljudi, pa smo odustali od toga i pristali neka idu vasih šest, a naš sedmi taj koji je ispred roditelja, ali da donesu odluku o vršiocu dužnosti u interesu roditelja i djece. Moj je utisak da sa njihove strane nije cilj interes učenika."


Razočaranost ne krije ni predsjednik Savjeta roditelja Vlado Vrbica koji je takođe prisustvovao sinoćnjem sastanku:

"Ja sam prvo razočaran stavovima ministarstva koje nije pokazalo ni trunku želje da se dođe do kompromisa.Jer mi smo prihvatili njihove predloge koje su oni ponudili kao rješenje izlaska iz krize, a samo jedan mali detalj koji se sastojao od dvije riječi ,to im je bilo dovoljno da jednostavno pregovori propadnu i dođe se do toga da nemamo rješenje."


Kakvi su stavovi u Ministarstvu prosvjete i slijede li njihovi novi pokušaji rješavanja situacije u cetinjskoj gimnaziji, pitanja su na koja nijesmo uspjeli nda dobijemo odgovore.

Za petak je na Skupštinskom odboru za prosvjetu i nauku zakazano konsultativno saslušanje ministra Škuletića kako bi se prikupile informacije i eventualno usvojili zaključci o štrajku u cetinjskoj gimnaziji. Da li je nakon toga na potezu Vlada, odnosno sam premijer koji je nedavno najavio kako će se uključiti u rješavanje slučaja cetinjske gimnazije. "Neko je zatajio i Vlada će morati da saopšti svoj stav o odgovornosti svih koji su doveli do krize i uzrokovali Vladino miješanje", izjavio je tom prilikom Đukanović.

O očekivanjima od premijera ,Vlado Vrbica ispred Savjeta roditelja kaže:

"Volio bih da ima pravu informaciju o svemu i da ga informišu onako kako treba i kako se sve odigravalo i da kažem da ovaj put pregovarački tim i ja kao predsjednik Savjeta roditelja, učinjeli smo maksimum sa naše strane i da sa suprotne strane to naiđe na takav zid ,to ni u snu nijesam mogao vjerovati".

RSE: Da li sa druge strane kao roditelj strepite zbog eventualnih zakonskih sankcija prema učenicima?

VRBICA: Ja lično ,govorim sada kao Vlado Vrbica a ne kao predsjednik,nikakvih se sankcija ne bojim. Što bude biće. Što kaže narod "Sve što dođe svemu sam naredan".

Savjet roditelja cetinjske gimnazije najavio je za večeras još jednu sjednicu na kojoj će biti odlučeno šta će biti preduzeto kako bi se prevazišla situacija u školi. Učenici su u međuvremenu ispred gimnazije održali 37. javni čas ,na kome su pročitali prekjuče usvojene odluke skupštine Prijestonice o njihovom štrajku i zahvalili im se na preporukama.

Protesti podrške cetinjskim srednjoškolcima


Kao podrška cetinjskim gimnazijalcima danas su protestnu šetnju ulicama Podgorice organizovali stuednti i srednjoškolci drugih obrazovnih ustanova.

Ispred tehničkih fakulteta, okupilo se nekoliko stotina studenata, a sa njima je uočljivo, bila samo nekolicina profesora koji su inače prepoznati kao otvoreni kritičari vlasti. Pored profesora, bilo je i nevladinih aktivista i mnoštvo novinara i televizijskih kamera.

Na zbornom mjestu, strudentima se priključilo i stotinjak djaka danilovgradske gimnazije, koji su predvodjeni jednim profesorom, nakon četiri sata pješačenja došli u Podgoricu.

Kolona se ispred zgrade fakulteta, pod policijskom pratnjom, uputila ka centru grada, na Trg slobode, gdje su se već bili sakupili podgorički gimnazijalci. Usput nije bilo nikakvih ekscesa i provokacija.

Mirno je bilo i na centralnom gradskom trgu, gdje se novinarima obratilo samo par, za to zaduženih studenata koji su isakzali solidarnost sa cetinsjkim gimnazijalcima.

Okupljeni su protest iskazali noseći parole: “Mladi za mlade”, “Bolje naše lijevo, nego vaše pravo”, “Sistem, instrukcija, dogma, korupcija”…
XS
SM
MD
LG