Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ustavni sud Češke razmatra Lisabonski sporazum


Protest ispred zgrade Ustavnog suda u Brnu
Ustavni sud Češke razmatra danas na javnoj sjednici, a na zahtjev grupe 17 euroskeptičnih čeških senatora da li je Lisabonski sporazum o reformi Evropske unije kao cjelina u skladu sa češkim ustavom.

Odluku Ustavnog suda Češke, koja bi trebala biti donesena naredne sedmice, sa nestrpljenjem očekuje češka Vlada, ali i cijela Evropska unija, jer sve dok ustavne sudije ne presude, predsjednik Češke Vaclav Klaus i kada bi htio ne smije po zakonu da potpiše Lisabonski sporazum i dovrši tako njegovu ratifikaciju na prostoru EU.

Ustavni sud već je jednom, prije godinu dana, razmatrao dio Lisabonskog sporazum, takođe po žalbi iste grupe senatora, te konstatovao da je sporazum sasvim u skladu sa češkim Ustavom, te da Češka i u reformisanoj Evropi ostaje suverena država.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije (EU) razgovarali su u ponedjeljak u Luxembourgu o zahtjevima koje je postavio češki predsjednik Vaclav Klaus kao uslov za svoj potpis na Lisabonski ugovor, a ta rasprava će biti nastavljena i na predstojećem samitu krajem ove sedmice u Briselu.

Vaclav Klaus uslovljava svoj potpis na zakon o ratifikaciji Lisabonskog ugovora, koji je prošao u oba doma češkog parlamenta, izuzećem Češke od odredbi Povelje o osnovinim pravima, koja je sastavni dio Lisabonskog ugovora.

Klaus tvrdi da bi zahvaljujući toj povelji potomci sudetskih Nijemaca mogli zaobići češko pravosuđe i početi masovno podnositi zahtjev za povrat imovine, koja ima je oduzeta tzv. Benešovim dekretima krajem drugog svjetskog rata.

"Još nemamo odgovor na češke zahtjeve, sada se vode razgovori koji se odnose na Povelju o temeljnim pravima", izjavila je na konferenciji za novinare švedska ministrica za evropske poslove Cecila Malstroem i dodala da se još vode razgovori s predsjednikom Klausom i češkom Vladom o pronalasku rješenja sa kojim se mora složiti ostalih 26 zemalja članica.

"Predsjednik Evropskog vijeća, švedski premijer Fredrik Reinfeldt nastavlja konzultacije nadajući se dobroj i plodnoj raspravi u četvrtak navečer (na samitu EU).
XS
SM
MD
LG