Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sporazum centralnih banaka o strožim pravilima


Guverneri velikih centralnih banaka objavili su sinoć da su postigli dogovor o paketu mera kojim se jača regulativa i nadzor bankarskog sektora, teško pogodjenog svetskom finansijskom krizom.

Te mere treba da "znatno umanje mogućnost i razmeru ekonomskih i finansijskih tenzija" navodi se u saopštenju koje je izdala medjunarodna Banka za medjunarodna poravnjanja (BIS) sa sedištem u Bazelu.

Tim sporazumom se aktiviraju mere "Bazel Dva" koje su revidirane u julu, kojima se nalaže bankama da povećaju kapital i kojim se ispravljaju nedostaci koji su se pokazali prilikom prošlogodišnjeg kolapsa kreditnog i finansijskog tržišta.

"Sporazumi koji su danas postignuti izmedju 27 velikih zemalja su ključni jer uspostavljaju, na svetskom nivou, nova pravila bankarske regulative i nadzora",
rekao je predsednik Evropske centralne banke Žan Klod Triše koji je predsedavao sastankom.

Guverneri centralnih banaka i predstavnici nadzornih tela koji su se sastali u Bazelu, čine telo Bazelskog komiteta za bankarski nadzor.

Na sastanku se nisu, medjutim dogovorili, o čvrstom datumu početka primene paketa mera koje će biti dopunjene narednih meseci. Nacrt mera je prvi put objavljlen u januaru.

Dogovoreni principi uključuju jačanje standarda za obavezni capital komercijalnih banaka radi pobojšanja njihovog kvaliteta, stalnosti i transparentnosti, navodi se u saopštenju.

Mere koje uključuju obavezivanje banaka da poštuju globalni standard za finansiranje likvidnosti, i da izdvoje kapitala za krizne situacije, detaljno će biti dovršene do kraja godine, a testirane i doterivane do kraja 2010. godine, piše u saopštenju.

Takodje se kaže da će biti primenjene na način koji će voditi računa da se ne zakoči oporavak privrede.
XS
SM
MD
LG