Dostupni linkovi

CEAS: Rusija diskredituje proces evrointegracija


CEAS: Rusija diskredituje proces evrointegracija

„Rusija ne teži da spreči približavanje regiona NATO, već da diskredituje procese evropskih integracija, demokratizaciju, ali i relativizuje koncept ljudskih prava i tranzicione pravde“, jedan je od zaključaka saopšten na predstavljanju studije: „Širom zatvorenih očiju - Jačanje ruske meke moći u Srbiji - ciljevi i efekti” koju je objavio Centar za evroatlantske studije. To, kako su naveli autori, ne bi bilo moguće da država Srbija ispunjava ciljeve evropske agende i ne zazire od suočavanja sa prošlošću.

Anita Mitić iz nevladine organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava upozorava da su rezultati studije poražavajući, pogotovo kada je reč o mladima koji su sve više pod uticajem desničarske ideologije čiji se promoteri pozivaju na veze sa Rusijom i politikom koju vodi.

„Sedamdeset sedam odsto mladih podržava uvođenje ruskih zakona, dok sa druge strane više od 50 procenata želi da putuje isključivo u zemlje zapadne Evrope. To su mladi koji su rođeni posle 1995. godine. Nemaju nikakvo pamćenje od devedesetim već znanja stiču na osnovu onoga što im se servira i što im se kaže. I ono što trenutno žive i vide u medijima i čuju od političara“, kaže Anita Mitić protiv koje je u Srbiji pokrenut prekršajni postupak zbog organizovanja komemoracije žrtvama genocida u Srebrenici prošlog jula.

Iako deluje da proces tranzicione pravde nije direktno povezan sa pojavom ruske meke moći u Srbiji, Jelena Krstić iz Fonda za humanitarno pravo upozorava da je upravo njome uslovljen. Tim važnim pitanjem Srbija se, kaže Krstić, i dalje bavi samo koliko misli da od nje zahteva međunarodna zajednica - a ne zbog stvarne želje da se obezbedi pravda za žrtve zločina, a njihovi počinioci budu kažnjeni.

„I dalje nemamo jasno strateško opredeljenje i okvir za suočavanje sa prošlošću koje bi podrazumevalo sveobuhvatno procesuiranje odgovornih za počinjene zločine, zaštitu prava žrtava ratnih zločina, utvrđivanje činjenica za ono što se dogodilo“, zaključuje Jelena Krstić.

XS
SM
MD
LG