Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ešton: Morate riješiti bilateralne probleme

update

Catherine Ashton u Sarajevu, Foto: Midhat Poturović
Potpredsjednica Evropske komisije i visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton (Catherine Ashton) poručila je tokom posjete Zapadnom Balkanu da zemlje tog regina moraju riješiti bilateralne probleme i ojačati regionalnu saradnju.

Budućnost cijelog regiona je u EU i Unija želi da svi narodi Zapadnog Balkana postanu njen dio, rekla je Ešton u Beogradu i navela kako su za Brisel u tom pogledu ključni dobrosusjedski odnosi u regionu, rješavanje međusobnih graničnih sporova, kao i obavezno rješavanje slučajeva odbeglih od zakona, jer to predstavlja međunarodni problem.

"Put u Evropu vodi kroz rješavanje ovih problema i dijalog. Evropska unija je sa vama, i biće sa vama sve dok ne budete u EU", kazala je Ketrin Ešton.

Saradnja sa Haškim tribunalom je ključna za napredak Srbije ka Evropskoj uniji, poručila je Ešton u Beogradu i kazala kako Unija iščekuje naredni izvještaj Serža Bramerca, glavnog tužioca Haškog tribunala, nadajući se da će i taj izvještaj biti pozitivan. Ocijenila je važnim to što je u Srbiji pokrenuta inicijativa da se usvoji skupštinska deklaracija o Srebrenici.

U Sarajevu je Ketrin Ešton Ešton upozorila bh. vlasti da su ekonomski problemi, nedostatak unutrašnjeg dijaloga, te zaostajanje za zemljama u okruženju. glavna zabrinutost institucija EU kada je u pitanju BiH.

Ešton je tamošnjim političarima jasno stavila do znanja kako je jedini prihvatljiv put onaj koji vodi zemlju ka EU. Sve strukture trebale bi se usmjeriti ovom cilju, poručila je Ešton:

„Sada kada ulazite u ovu izbornu godinu nadam se da će budućnost u EU činiti veliki dio predizbornih kampanja. Nadam se da će ljudi koji vode poslove, koji su u poljoprivredi vidjeti da je budućnost u EU nešto što će njima pomoći da ostvare ekonomski napredak. Nadam se da će studenti vidjeti više mogućnosti za obrazovanje i posao. Nadam se da će političari i vidjeti i prenijeti da je potencijal u tome da budete dio jedne ekonomske velesile.“

Posjeta zemljama bivše Jugoslavije prvi je dolazak Ketrin Ešton državama u Evropi van granica EU od stupanja na funkciju.

Više o posjeti Ketrin Ešton Beogradu i Sarajevu pročitajte u tekstovima
:
Ešton: Vlasti u BiH se moraju usmjeriti ka evropskom cilju
Ešton: Brisel čeka naredni Bramercov izveštaj
XS
SM
MD
LG