Dostupni linkovi

Oštra kritika poteza RS i lošeg stanja u Federaciji BiH


Catherine Ashton
Elvir Bucalo, Dženana Halimović

Republika Srpska narušava Dayton odbijanjem implementacije odluka visokog predstavnika, Valentina Inzka, dok njeni zvaničnici dovode u pitanje zajedničku državu, napisala je u svome izvještaju generalnom sekretaru UN-a, visoka predstavnica EU, Catherine Ashton. Nakon što je izvještaj sinoć dobio zeleno svjetlo Političko-sigurnosnog komiteta EU, on danas putuje za New York.

Jezikom ne sasvim uobičajenim za redovne izvještaje o toku vojne misije na bh. terenu, visoka predstavnica je prenijela prvom čovjeku svjetske organizacije:

"Republika Srpska direktno narušava Okvirni mirovni sporazum za BiH, posebno anekse koji govore o autoritetu Visokog predstavnika, a lideri manjeg bh. entiteta se optužuju da s vremena na vrijeme, takođe dovode u pitanje i integritet države, iznoseći na sto mogućnost secesije."

Uz ovo, bilježi se kako je ipak ostvaren napredak u ispunjavanju uvjeta za ukidanje viza sa prostorom Šengena.

Federacija je posebna priča - tamo se nastavljaju tenzije oko raspodjele pozicija u federalnim institucijama, vlada na granici finansijskog kolapsa, dok je situacija gdje je grad Mostar 14 mjeseci bio bez gradonačelnika, za visoku predstavnicu najbolja ilustracija odnosa između Hrvata i Bošnjaka, federalnih partnera.

U izvještaju nema misterije

Ograničeni progres postoji i u ispunjenju uvjeta za zatvaranje Ureda visokog predstavnika - načinjen je spisak državne imovine, ali do danas se bh. vlasti nisu pomjerile sa te tačke.

Ekonomska kriza, loši uvjeti rada, niske plate, dovele su do niza štrajkova u bh. centrima, kaže se u izvještaju, što do sada nije narušilo ukupne sigurnosne prilike, zbog kojih su Evropljani spremni da na terenu ostanu i nakon isteka ove 2010. godine.
Svi problemi različitih etničkih grupa su prisutni i, posebno u sadašnjoj situaciji, zemlja ima više problema nego recimo, Albanija.


Za doskorašnjeg predsjedavajućeg Komiteta za vanjske poslove Evropskog parlamenta i šefa radne grupe za proširenje, uticajnog njemačkog narodnjaka Elmara Broka, nema misterije niti neočekivanih tonova u izvještaju gospođe Ashton.

"Zato što zemlja tek treba da postane država, koja ima zajedničku odgovornost, a do sada ja vidim samo podjele, sa svim ustavnim problemima. Svi problemi različitih etničkih grupa su prisutni i, posebno u sadašnjoj situaciji, zemlja ima više problema nego recimo, Albanija..."

Nezvanično, u Vijeću ministara su bili pomalo iznenađeni oštrinom ocjena iznijetih u ovom, 21. po redu izvještaju o toku vojne misije u BiH, ali prvom koji potpisuje visoka predstavnica - međutim, činjenica da je bez izmjena i sugestija podržan od Političko-sigurnosnog komiteta EU, govori o tome da ga potpisuje i sam zvanični Brisel.

Vlasti će trebati sve veća galama


Iako oštre, kritike iz EU pokazuju kako se radi o dobroj detekciji problema, naročito u dijelu provođenja Dejtonskog sporazuma, kaže zastupnik HDZ-a 1990 u Parlamentu BiH Martin Raguž:

„Činjenica jeste da je gospodarski i socijalni kolaps na vidiku, ali je isto tako činjenica da je Federacija prekompleksno uređena. Što se tiče pozicije RS, jasno je da to stalno pozivanje na dosljednost provođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma kad je u pitanju RS ne stoji jer evidentno je da je uočen jedan netransparentan odnos prema najmanje tri aneksa, što sve pokazuje koliko smo mi još uvijek pred izazovom kako i na koji način riješiti ta otvorena pitanja.“
Vlasti će trebati sve veća galama i čak mislim da koristi sukob i kritike međunarodnih institucija pokušavajući onda da unutar strukture vlasti optuži drugu stranu za sve probleme.


Lider Partije demokratskog progresa i delegat u Domu naroda BiH Mladen Ivanić smatra da su ocjene upozoravajuće, ali i da stanje neće ići nabolje:

„To jeste krajnji rezultat vrlo često nepotrebnih sukoba i svađa koje proizvode aktuelne strukture na vlasti. I mislim da će taj negativni ambijent biti sve teži kako se budu približavali izbori. Vlasti će trebati sve veća galama i čak mislim da koristi sukob i kritike međunarodnih institucija pokušavajući onda da unutar strukture vlasti optuži drugu stranu za sve probleme.“


Zastupnik SDA u Parlamentu BiH Šefik Džaferović se slaže s ocjenama koje je dala Ešton, navodeći kako one zahtijevaju odlučniji angažman međunarodne zajednice kako bi se Dejton sproveo u potpunosti:

„Onog trenutka kada je popustila pažnja međunarodne zajednice u BiH digle su glavu ove snage kojima je više stalo do entiteta, a manje do države BiH, ili možemo da kažemo antibosanske političke snage. Neodlučnost međunarodne zajednice hrabri antibosanske snage u BiH i van BiH. Mislim da međunarodna zajednica treba da odlučno završi svoj posao i obaveze koje ima po Dejtonskom mirovnom sporazumu.“


Catherine Ashton tokom nedavne posjete Sarajevu, nakon razgovora sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem, Foto: Midhat Poturović
Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić kaže kako je simptomatično da se o izvještaju u BiH raspravlja prije nego što su ga ocijenile Ujedinjene nacije:

„Izvještaj Ketrin Ešton još nije na Savjetu bezbjednosti distribuiran. To znači da očito Sarajevo ima neke informacije koje niko drugi nema. Biće interesantno saznati u ovom momentu otkud Sarajevu te informacije koje još niko drugi ni u Savjetu bezbjednosti nije vidio.“


Svaki negativan izvještaj dodatno srozava ugled BiH, koji ionako nije veliki u evropskim krugovima, ali bit je shvatiti ga ne kao napad već kritiku po kojoj treba djelovati, kaže predjsednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo:

„I ukoliko su političari u BiH mudri i ukoliko ovaj izvještaj ne shvate kao atak na sebe, na svoj rad, odnosno na BiH, nego ukoliko ga shvate kao jedan dobronamjeran izvještaj koji bi trebalo da probudi kapacitete koje ova zemlja itekako ima, onda možemo očekivati da će reagovati prema smjernicama koje su podnesene.“


Ipak, činjenica da se radi o jednom od najoštrijih izvještaja do sada, slažu se sagovornici, ukazuje da je stanje u zemlji ozbiljno. Poboljšanja će biti samo ukoliko retorika u narednom periodu ne bude tako agresivna da utiče na percepciju stanja i time zasjeni eventualne pozitivne korake.

****
Pročitajte i ovo:
Ministri EU: Nema skorog kraja BiH krizi
Novo ohrabrenje za BiH
Kukan: Povlačenje međunarodne zajednice iz BiH bi bilo katastrofa
San Martin: Nije vrijeme za 'Dejton 2'
Parlamentarna skupština VE: Poziv na "Dejton 2"

Pogledajte komentare (30)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG