Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Budžetski recept: Republikanci sa demokratama zaobilaze Trumpa


Američki predsjednik Donald Trump u Ovalnom uredu.

Američki i svjetski mediji analizirali su šta dogovor u posljednji čas između republikanaca i demokrata o privremenom finansiranju savezne vlade kao i o rebalansu budžeta za fiskalnu 2017. godinu znači za nastavak mandata predsjednika Donalda Trumpa, što je bila naša tema na "Zašto?".

Predloženi zakon o rebalansu budžeta, koji je vrijedan trilion američkih dolara i napisan je na 1.600 strana, ne uključuje finansiranje, ili barem ne na traženom nivou, koje je predsjednik Trump tražio u svom prijedlogu budžeta objavljenom u martu.

Republikanci kontrolišu oba doma Kongresa, Predstavnički dom i Senat, ali im je potrebna podrška demokrata da bi imali potrebnu većinu za usvajanje određenih zakona.

Demokrate smatraju da su dobijanjem bitnih koncesija kako bi se izbjegla blokada funkcioniranja savezne vlade postavili pozornicu za uspješno blokiranje Trumpovih zakonodavnih prioriteta u narednim godinama, piše dnevnik u analizi novinara Kelseya Snella i Johna Wagnera.

Iako je Trump želio smanjiti finansiranje za mnoge agencije, projekte i inciijative koje podržavaju demokrati, lideri manjinske stranke su uspjeli povećati izdvajanja za ove namjene za pet milijardi dolara:

‘Velika pobjeda demokrata po pitanju petomjesečnog dogovora, koji će najvjerovatnije biti odobren ove sedmice, znači da će biti veoma teško -- ako ne i nemoguće -- za GOP (Republikansku stranku) da nametne svoju volju u budućim budžetskim pregovorima, uključujući i Trumpove prioritete za 2018. godinu.’

Razlog za ovo, pišu novinari uglednog dnevnika, je duboka podjela između republikanaca, među kojima jedna mala ali bučna manjina ne želi podržati nikakve savezne programe i to je natjeralo umjerene republikance da sarađuju sa demokratama kako bi izbjegli politički veoma štetnu blokadu vlade.

‘A to znači da demokrate zauzimaju komandnu poziciju kada su u pitanju bitke za budžet, čak i sa Trumpom u Bijeloj kući,’ zaključuju Snell i Wagner u svom članku.

Kongres je godinama bio duboko podijeljen ali dogovor o budžetu pokazuje da je saradnja dvije partije moguća kada predsjednik ne želi da sarađuje sa njima, smatra globalna novinska agencija u osvrtu nakon razgovora sa članovima obje stranke:

‘Demokrate su bilježili pobjedu za pobjedom.’

Trump tretira saradnju sa članovima Kongresa kao nešto manje bitno, kazao je Doug Heye, republikanski strateg i dugogodišnji saradnik bivšeg republikanskog lidera u zastupničkom domu Erica Cantora:

‘Moć Ovalnog ureda može biti vrlo korisna kada se na Capitol Hillu (Kongresu) pokušava nešto pokrenuti. Od Trumpa nismo vidjeli tu vrsu angažmana, bilo da se radi o zdravstvenoj njezi, izgradnji zida ili poreznoj reformi.’

Demokratski lideri u Kongresu su kazali da su bili ohrabreni protivljenjem nekolicine republikanskih zastupnika i senatora Trumpovim zahtjevima za financiranje izgradnje zida.

'Demokrate i republikanci u Predstavničkom domu i Senatu su bili bliži jedni drugima nego što smo bili bliski predsjedniku po bilo kojem pitanju do sada,’ kazao je vođa demokrata Chuck Schumer.

XS
SM
MD
LG