Dostupni linkovi

Budva kao Las Vegas: Vjenčanja s panoramskim pogledom


Poslednjih godina je Budva postala omiljena destinacija za sudbonosno "da", a više od trećine prošlogodišnjih vjenčanja sklopljeno je između mladenaca sa inostranim pasošem.

”Brak se uređuje Zakonom samo onda kad ne može drugačije. Zbog toga ne dozvolite da vam Zakon uređuje brak. Uredite ga sami ljepše i humanije nego što to bilo koji zakon može da predvidi” - ovako već 14 godina počinje obraćanje matičarke Žane Kapa mladencima nakon njihovih bračnih zavjeta. Kaže da svoj posao voli jer sa ljudima dijeli neke od njihovih najvažnijih događaja u životu.

“Ovaj posao morate raditi s radošću, jer mladenci od matičara očekuju da bude veseo kao oni”, kaže Kapa.

U Budvi je prošle godine sklopljeno 270 brakova, a više od trećinu te brojke bili su inostrani parovi. Za vjenčanje biraju Budvu zbog scenografije Jadrana i njegovih brda, a za razliku od domaćih običaja, broj gostiju im nije prioritet.

“Nije moje da procjenjujem, ali nam dolaze uglavnom bogati stranci, koji načešće žele intimno vjenčanje sa ne više od desetak, dvadesetak zvanica. Oni ne vide prestiž u broju zvanica, ali lijepo je i kada kao matičarka dođem u hotel gdje se na svadbi veseli i pretsto, i sedamsto ljudi”, konstatuje matičarka Žana Kapa.

Tradicija još prisutna

Među omiljenim destinacijama za vjenčanja su pašrovska brda zbog panoramskih pogleda, ili ostrvo Sv. Nikola zbog fotografija sa zaleđe Sv. Stefana i Starog grada. Česta su i vjenčaja na jahtama, na kojima se desi i da poneko od zvanica ili gostiju završi u moru.

“Desilo nam se da fotograf padne u more sa jedne jahte na Pizani. Mladenci često hoće da vjenčaju na pučini, između Sv. Stefana i ostrva Sv. Nikola, da bi ih imali kao scenografiju na fotografijama. Tako nas je jednom prilikom talas zaljuljao, a jahta se tako vrćela da je fotograf pad na mene!”, priča matičarka.

Kašnjenje mlade na svadbu nije rijetkost, ali se događa i da mlada kasni sa sudbonosnim "da". Matičarka Kapa kaže da joj je onda neugodno, gotovo koliko i mladoženji.

”Dešava se kašnjenje mladenaca, najčešće mlade. Ali nije rijetkost ni da mlada kasni sa izgovaranjem sudbonosnog ”da”! Nisam viđela da se to događa mladoženjama, ali mladama jesam”, navodi Kapa.

Pitali smo neke od sugrađana o nekadašnjim i današnjim svadbama:

Građani Budve o svadbama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00
Direktan link

Matičarku Žanu Kapa pitamo ima li danas svadbi sa starim običajima i maldencima u narodnim nošnjama.

”Poslednji put sam vjenčala mladence u narodnoj nošnji prije oko sedam godina. Što se tiče crnogorskih tradicionalnih običaja, neki su se zadržali do danas. Još uvijek ima da svatovi idu za mladu, da je đever izvodi, još uvijek se na svadbama puca, doduše manje nego nekada, ali i dalje se čuje svadbarski pištolj”, kaže matičarka.

XS
SM
MD
LG