Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Britanija počela napade u Siriji


Dva britanska aviona 'tornado' kod baze Akrotiri na Kipru, 3. decembar 2015

Britanski avioni tipa 'tornado' izveli su u četvrtak ujutro napade na položaje naftna polja Omar na istoku Sirije, koje kontroliše "Islamska država", samo nekoliko sati nakon što je britanski parlament odobrio akcije u Siriji.

Ministar odbrane Majkl Felon izjavio je da su napadi bili 'uspješni', te da je on lično odobrio bombardovanje ovih meta.

Ministar Felon da je cilj bio izvesti udarac na izvore prihoda o kojima ovisi "Islamska država", te da će Ministarstvo kasnije dati procjenu načinjene štete.

Četiri aviona poletjela su u akciju iz britanske baze Akrotiri na Kipru.

Velika Britanija već učestvuje u bombardovanju položaja "Islamske države" u Iraku, a poslanici su u srijedu odobrili da se Britanija, koja već djeluje u Iraku, i u Siriji priključi vazdušnim napadima koalicije pod vođstvom SAD.

Nakon desetosatne rasprave, za učešće u akcijama međunarodne koalicije u Siriji glasalo je 390 poslanika, dok ih je 211 bilo protiv.

Premijer Dejvid Kameron ocijenio je da će proširenje vazdušne kampanje doprinijeti većoj bezbjednosti Britanije, slabljenjem snaga "Islamske države" odgovornih za nedavne napade u Parizu, Bejrutu i drugim mjestima.

Stav lidera opozicione Laburističke partije Džeremija Korbina je bio da se ne treba uključivati u ovu kampanju i da vlada zemlju vodi u rat, ali je oko 60 poslanika te stranke ipak podržalo angažovanje Britanije u vazdušnim napadima u Siriji.

Francuska vlada pozdravila je prve britanske vazdušne napade u Siriji, navodeći da su oni znak evropske solidarnosti obećane nakon terorističkih napada 13. novembra u Parizu.

Kako je navedeno iz Pariza, odluka Velike Britanije da počne vazdušne napade u Siriji i najavljeno glasanje poslanika da Njemačka učestvuje u operaciji, predstavljaju znak da su Evropljani ujedinjeni poslije napada militanata "Islamske države" u francuskoj prijestonici u kojima je ubijeno 130 ljudi.

Predsjednik komiteta ruskog Savjeta federacije za međunarodne poslove Konstantin Kosačev ocijenio je da su britanski vazdušni napadi u Siriji dobrodošli samo u slučaju da su mete iste one koja gađa i Rusija.

"Odluka o učešću Londona u borbi protiv 'Islamske države', kao i svaka druga odluka takozvane međunarodne koalicije protiv militanata, koju predvode SAD, nema međunarodnog pravnog osnova, što sa Rusijom nije slučaj", rekao je on.

Kosačev je dodao da se britanski napadi mogu pozdraviti "samo ako gađaju proklamovane mete, koje korespondiraju našima", prenosi TASS.

"Važno je da je britanski Parlament formalno donio odluku o učešću Britanije u vojnoj operaciji protiv militanata 'Islamske države' u Siriji, a ne u smislu podrške antivladinoj opoziciji", rekao je Kosačev.

Kosačev nije odbacio mogućnost da Britanci imaju različite mete.

"Vrijeme će pokazati u koji je rat ušla Britanija - antiteroristički ili građanski", zaključio je Kosačev.

Pogledajte komentare (6)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG