Dostupni linkovi

Brexit nakon izbora: Loše karte ili norveški scenario


Britanski i svjetski mediji analizirali su u petak kako izborna pobjeda uz gubitak parlamentarne većine premijerke Therese May i njene Konzervativne stranke može uticati na pregovore o britanskom napuštanju Evropske unije koji bi trebalo da počnu 19. juna.

Premijerka je raspisala izbore kako bi dobila mandat za njen Brexit -- napuštanje jedinstvenog tržišta i rezanje imigracije -- ali nije se ni potrudila da objasni o kakvom teškom zadatku se radi i kakve teškoće očekuju birače, napisao je britanski uticajni sedmičnik u glavnom redakcijom osvrtu na izbore:

‘Dozvolite da budemo jasni: nakon ovih izbora mandat za nešto takvo više ne postoji. Samo neprijatelj naroda bi sada pokušao ignorirati ove izbore i bezobzirno nastaviti sa mazohističkom verzijom Brexita koju je May ponudila biračima.’

Ne postoji osnova za vraćanje unazad po pitanju referendumskog rezultata, smatra Economist:

‘Ali tvrdi Brexit kojem je May dala središnje mjesto u njenoj kampanji je odbijen. (Izlazak iz EU) se mora preispitati.’

Sat već otkucava i teško je predvidjeti kako će evropski pregovarači reagovati na rezultate britanskih izbora i mada neki već sugerirarju odlaganje početka pregovora čini se da to vrlo teško može ikako pomoći, smatra Simon Jenkins, vodeći kolumnista londoskog liberalnog dnevnika:

‘U međuvremenu, izvjesno je da će se peta kolona pristalica ‘ostanka’ ili ‘mekanijeg’ izlaska stvoriti u Parlamentu i među lobistima.’

Vjerovatno će doći do povećanje broja odvažnih članova parlamenta pristalica ostanka u EU koji će se okupiti oko vođe laburista Jamesa Corbyna, za kojeg je ‘mekani izlazak bolji od nikakvog dogovora o napuštanju EU’.

No, sada mora doći do obsotrano pomirljivijeg pristupa u Londonu i Briselu koji bi ispoštovao referendumsku odluku ali i ostavio Veliku Britaniju u okviru regulatornog režima evropske carinske unije, zaključuje Jenkins:

‘Budući da bi to ostavilo migraciju kao glavnu kost razdora, i budući da je neka vrsta dogovora o protoku radnika ključna za britansku industriju, moguće je vidjeti da se pregovori kreću ka nekoj vrsti ‘norveške’ verzije jedinstvenog tržišta. Ako bude tako, ovi izbori bi mogli ispasti prikriveni blagoslov.’

Umjesto jasnije situacije koju su trebali donijeti izbori, Velika Britanija je suočena sa još većom neprilikom kada su u pitanju pregovori sa Briselom, piše u analizi New York Timesa.

Evropski lideri su očekivali sigurnost, a dobili su neizvjesnost i nema sumnje da velika Britanija nije spremna da sjedne za pregovarački sto jer je prošlu godinu provela izbjegavajući stvarnu debatu o Brexitu:

‘Primjetna je i ogorčenost jer su Britanci opet zakomplikovali stvari iz čiste oholosti.’

Beskrajno ponavljajući da ‘ Brexit znači Brexit’ premijerka se predstavljala kao najbolja osoba za najbolji dogovor ali nije nikada rekala kakav bi on trebao biti i britanski zvaničnici kažu da je od izbornog mandata puno važniji stvarni omjer snaga:

‘Naše karte su slabe, kazao je jedan od njih, ‘evropske su mnogo jače.’

XS
SM
MD
LG