Dostupni linkovi

Džonson protiv Mej: Napad moguća najava "tvrde" alternative


Britanska premijerka Tereza Mej i bivši ministar spoljnih poslova Boris Džonson
Britanska premijerka Tereza Mej i bivši ministar spoljnih poslova Boris Džonson

Najnoviji napad bivšeg britanskog ministra spoljnih poslova Borisa Džonsona (Boris Johnson) na plan britanske premijerke Tereze Mej (Theresa May) o trgovinskim odnosima s Evropskom unijom nakon Bregzita -- u kojem ga je nazvao samoubilačkim prslukom čiji je detonator u rukama glavnog pregovarača EU -- svetski mediji tumače kao još jedan korak na putu eventualnog pokušaja preuzimanja liderske pozicije.

No, Džonsonov istup bi mogao biti i najava iznošenja alternativnog plana tvrdih Bregzitovaca.

Lične ambicije

Neuobičajeni komentari bivšeg ministra spoljnih poslova izazvali su hitru reakciju torijevskih kritičara, što je pokazalo gorčinu podele konzervativaca o Bregzitu i budućem rukovodstvu stranke, piše britanski Gardijan (The Guardian).

Poslednji napad istaknutog bregzitovca na vođenje pregovora Tereze Mej sa Briselom i njegovim glavnim pregovaračem Mišelom Barnijeom (Michel Barnier) će podstaknuti spekulacije o njegovim ličnim liderskim ambicijama.

Gardijan podseća da je Džonson napustio vladu jer se suprotstavio premijerkinom planu "Čekers", koji predviđa da Velika Britanija i dalje ostane u skladu sa pravilima EU o trgovini robama.

Pišući za Mail On Sunday, on je rekao: "U svakoj fazi dosadašnjih pregovora Brisel dobija ono što Brisel želi. Složili smo se sa rokovima Evropske unije, prihvatili smo da damo 39 milijardi funti, a da ništa ne dobijemo zauzvrat“.

Džonson je dodao kako je sada s predlogom "Čekers“ Britanija spremna da prihvati pravila EU zauvek, a da nema prava da se izjasni o tim pravilima.

"To je poniženje“, napisao je Džonson.

Takođe je kritikovao "zaštitni mehanizam“ za Severnu Irsku – meru koja je imala za cilj da obezbedi da nema tvrde granice sa Irskom nakon Bregzita.

Prema verziji plana EU, ako trgovinski sporazum sa Velikom Britanijom ne reši problem, Severna Irska bi efektivno ostala deo jedinstvenog tržišta.

Džonson je rekao da je ona tim planom ostavila Veliku Britaniju otvorenu za "stalnu političku ucenu“.

Koji je alternativni plan Bregzitovaca?

Kako se Vestminster usredsređuje na sledeću fazu svog kolektivnog blagog nervnog sloma, povratak na bregzitovsku kritiku "Čekers" predloga Tereze Mej pokazuje da skeptici nemaju svoj vlastiti predlog, ocena je Laure Kunsberg (Laura Kuenssberg) političke urednice BBC-a.

Ali u narednim danima, Bregzitovci, organizovani iza scene u moćnu grupaciju ERG (European Research Group - koju finansiraju konzervativci), planiraju da se suprotstave toj optužbi.

Čula sam da bi od nedelje pa nadalje trebali očekivati nekoliko dana pažljivo planiranih najava, slično kao što radi vlada, gde će Bregzitovci, u nemilosrdnoj potjeri za glavnom nagradom, a to je “odbacivanje Čekersa”, predložiti alternativu, piše BBC-ijeva urednica.

U ponedeljak će započeti veliki događaj u Vestminsteru, koji bi se, ukoliko do njega dođe, slučajno poklopio sa sledećom kolumnom Borisa Džonsona.

U istom danu bi trebalo da vidimo objašnjenje vizije za Bregzit kada je reč o novcu i migracijama, a zatim bi u sredu trebalo biti predstavljeno rešenje za ključno pitanje severnoirske granice i druga pitanja poput poljoprivrede i ribarstva.

"Suštinski, ideja nije, kažu izvori, da se vrši pritisak direktno na Terezu Mej i da se pokrene neka vrsta puča. Ali nemojte imati bilo kakvu sumnju, to je pažljivo razvijen plan koji je dizajniran da predstavi alternativu onome što je vlada stavila na sto, kako bi se prisilila premijerka da odustane od planirane politike,“ stoji u tekstu.

Ideja je da, kada ministri kažu poslanicima, "Čekers ili ništa ", njihovo rešenje može popuniti tu prazninu. Osim toga, žele da premijerka napravi ogroman zaokret pre Torijevske konferencije i prizna, bilo privatno, prećutno ili javno, da se julski dogovor jednostavno ne može održati.

Politička istina je takva da, iako bi mnogi Bregzitovci bili nemilosrdni u pokušaju da postignu svoj politički cilj, njihov cilj sada, a ovo se odnosi i na Borisa Džonsona, jeste da se promeni politika, a ne lider Tori partije.

Nula poena za novi Bregzit

Kolumnista Tajmsa (The Times) Dominik Lauson (Dominic Lawson) piše da se morate zapitati nad savetima koje dobija premijerka Britanije, jer obavezala na politiku koja nije imala šansu za uspeh, već je ubrzala ostavke i ministra inostranih poslova i sekretara za Bregzit Dejvida Dejvisa (David Davis).

"Kritičari su mi rekli da je to isprovociralo ostavke, jer je plan iz "Čekersa" samo bio uvod u dalje ustupke Briselu (na primer o slobodi kretanja), koji bi zahtevao potpuno jedinstven kabinet.“

Kolumnista Tajmsa ističe da postoji nešto što je prihvatljivo za Konzervativnu partiju, pa i za članove Laburističke partije.

"To je takozvana "Norveška opcija". Norveška nije u EU, ali je članica Evropskog ekonomskog prostora (EEA) i Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu (EFTA). Stoga je van zajedničke poljoprivredne i ribarske politike, ali je član jedinstvenog tržišta EU (i plaća za tu privilegiju)...

Postoji, međutim, problem - jedno od osnovnih pitanja je da li će nam članovi EEA i EFTA-e, Island, Norveška i Lihtenštajn, poželeti dobrodošlicu, ako ih jasno omalovažavamo kroz stav da ćemo napustiti njihov savez što je pre moguće“.

XS
SM
MD
LG