Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Evakuacija brodova zbog dolazeće tropske oluje
Ključnim brodovima stacioniranim iznad oštećene bušotine naftne korporacije British Petroleuma u Meksičkom zalivu je naređeno da se evakuišu zbog dolaska tropske oluje Bonnie, ali će kupola koja poslednjih dana uspešno sprečava dalje isticanje nafte, ostati zatvorena, objavio je admiral Obalne straže Thad Allen.

Tropska oluja Bonnie, koja se razvila nad Bahamskim ostvima, pojaviće se nad Meksičkim zalivom tokom vikenda.

Oluja bi mogla da na 12 dana odloži pokušaj da se bušotina trajno zatvori s tehnološkim blatom i betonom, rekao je na konferenciji za novinare Allen, koji rukovodi nacionalnim centrom za odgovor na ekološku katastrofu u Meksičkom zalivu.

"Iako ovo nije uragan, to je oluja koja će verojatno imati značajan uticaj, pa mi preduzimamo odgovarajuće mere", rekao je Allen.

On je ujedno u četvrtak uveče naredio da se evakuiše desetak brodova s izvora naftne mrlje, uključujući i platformu koja buši pomoćnu bušotinu, kroz koju bi trebalo trajno da se zabetonira glavna bušotina na naftnom ležištu Deepwater Horizon.

"Iako te mere mogu za nekoliko dana da odlože naše napore, sigurnost pojedinaca na mestu bušotine naš je najveći problem", istakao je u izjavi
Kamera na glavnoj bušotini
Allen.

Šef nacionalnog centra najavio je da zbog povlačenja brodova, nekoliko dana neće biti direktog prenosa sa kamere postavljene na takozvanoj glavnoj bušotini na dubini od 1500 metara.

Bonnie je izazvala poplave u Portoriku, Dominikanskoj Republici i Haitiju pre dolaska do snage tropske oluje u četvrtak popodne, rekao je Allen, dodajući da se na mestu izlivanja nafte u subotu očekuje vetar snage 65 kilometara na sat.

Guverner Louisiane Bobby Jindal u četvrtak je proglasio stanje elementarne nepogode i naredio lokalnim čelnicima u priobalnim opštinama da pozovu na evakuaciju niskih područja već u petak ujutro.

Naučnici kažu da čak i velika oluja ne bi trebalo da utiče na kupolu, koja je kilometar i po ispod površine okeana i oko 80 km od obale Louisiane.
XS
SM
MD
LG