Dostupni linkovi

BP uspio zaustaviti istjecanje nafte


Postavljanje kupole na podzemnoj bušotini 15. jula 2010.
Postavljanje kupole na podzemnoj bušotini 15. jula 2010.
Nakon punih 85 dana British Petroleum sinoć je uspio zaustaviti istjecanje nafte u Meksički zaljev. Kupola postavljena ovih dana zaustavila je curenje nafte, no inžinjeri BP-a ipak su suzdržani i naglašavaju da to nije trajno rješenje.

Izvršni direktor BP-a Kent Wells izjavio je da je uzbuđen zbog napretka koji je postignut u Meksičkom zaljevu.

I američki predsjednik Barack Obama istaknuo je kako se radi o pozitivnom signalu, ali i dodao da je cijela priča još u fazi testiranja. Ipak, pozitivni signali utjecali su na rast vrijednosti dionica BP na burzi u New Yorku.

No bez obzira na optimizam, trebati će vidjeti koliko je kupola sigurna i kako će se prevladati posljedice jedne od najvećih ekoloških katastrofa koje su pogodile Sjedinjene države.

BP je i dalje pod posebnim političkim pritiskom Washingtona. Kongresni komitet se složio da se na sedam godina zabrani dalje iskorištavanje nafte s morskog dna, što je inicirao Obama.

No, BP ima i drugih problema.

Državna tajnica Hillary Clinton je kazala da će zatražiti istragu na temelju zahtjeva četiri senatora koji su optužili BP da je lobirao za puštanje iz zatvora Abdelbaseta Al Magrahija odgovornog za teroristički napada kod Lockerbija, kako bi tvrtka postigla dogovor s Libijom o korištenju nafte.

Godine 1988., u Pan Am-vu avionu koji je eksplodirao nad Lockerbijem poginulo je 270 putnika od kojih su većina bili Amerikanci.

Senatski Komitet za vanjske poslove najavio je da će 29. jula održati saslušanje o puštanju iz zatvora Magrahija u augustu prošle godine.

Britanski sud ga je oslobodio zbog humanitarnih razloga, zbog polsjednje faze tumora prostate.

U saopćenju izdatom u četvratak BP je priznao da je vladi u Londonu izrazio zabrinutost zbog sporog napretka dogovara dvije zemlje o medjusobnom izručivanju osuđenih.

No, odlučno negiraju da su na bilo koji način utjecali na odluku o oslobadjanju osudjenog za terorizam.


XS
SM
MD
LG