Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tržište budućnosti zahtijeva obrazovan kadar


Univerzitet u Donjoj Gorici
Biznis i razvoj su dvije strane iste medalje, a razvoj u budućnosti, umjesto na radu i kapitalu, biće zasnovan na energiji i idejama, ocijenio je, uz ostalo profesor Veselin Vukotić, domaćin i utemeljivač tradicionalnih "Božićnih rasprava" na Univerzitetu "Donja Gorica", koje se održavaju u spomen na profesora podgoričkog Ekonomskog fakulteta Boška Gluščevića.

Na sinoćnjoj raspravi profesor Vukotić kazao je da, kada je u pitanju biznis i razvoj, pažnju naročito treba posvetiti obrazovanju:

"Obrazuj, obrazuj, obrazuj! To je poruka tržišta budućnosti i pojedincima i porodicama i kompanijama i državi. Rasprava o tome da li su nam potrebni privatni univerziteti, koji je bolji državni ili privatni treba zamijeniti borbom za veći kvalitet znanja i vještina naših studenata. Mudri Kinezi su bili praktični i rekli: 'Nije važno da li je mačka crna ili bijela. Važno je da lovi miševe'. Nije važno da li je neko završio privatni ili državni fakultet. Važan je kvalitet znanja i način razmišljanja koji je stekao na fakultetu. Kvalitet tog znanja svakako neće određivati ni pristrasni političari, niti uplašeni monopolisti niti socijalno neodgovorni privatnici. To će određivati tržište."

Dušan Janjić iz beogradskog Instituta društvenih nauka je govorio o globalnim kretanjima, političkoj i ekonomskoj situaciji u Srbiji i zemljama regiona. Janjić je na zanimljiv način ilustrovao kakav bi pristup trebalo imati u odnosu na svjetsku ekonomsku krizu i vrijeme njenog završetka:

„„Dobra vijest“ je da će 2010. biti mnogo gora od 2009., ali uvijek postoji ona stara romska utjeha da posle kiše dolazi sunce. Pametni ljudi vjerovatno već nabavljaju suncobrane i kupaće kostime, ali ne zaboravljaju ni kišobrane i kabanice.“

LJUBAV PREMA RUSIMA


Osvrćući se na situaciju u Srbiji, Janjić kaže da tamo na postoji politička elita koja može da gurne društvo ka privatizaciji u sektorima gdje je to nužno, a da istovremeno odlučuje o uspostavljanju kontrole nad privatnim i državnim monopolima nad pojedinim resursima. Janjić, koji je najavio formiranje političke partije Nove socijaldemokratije Srbije, rekao je da Srbiju očekuju značajne promjene među kojima je nagli zaokret ka NATO-u, ali i unutar zemlje:

„Zadnjih par godina, mi mnogo volimo Ruse i ta je ljubav već prevazišla sve granice. Ja mislim da su oni zaprepašćeni, ali oni su mudar narod i preživjeće oni nas. Mi ih toliko volimo, ali jednu stvar od njih nijesmo naučili - poslije Borisa Jeljcina dolazi zavođenje reda. Poslije Borisa red. Mi znamo da se na neke resurse u oblasti energetike i proizvodnje hrane mora uspostaviti javna državna kontrola. Mora se uzeti iz ruku pojedinaca koji su, navodno, garant bezbjednosti i stabilnosti Srbije, jer oni navodno svojim parama plaćaju vodeću partiju, vodećeg predsjednika i šezdeset hiljada dobavljača. Radi se o tri, četiri monopola koji će biti stavljeni pod kontrolu, gdje će se obezbjediti novi resursi od dvadesetak milijardi.“


Svoj doprinos kontrastu zanimljivosti diskusija dao je član borda direktora podgoričkog Kombinata aluminijuma Andrej Kuznjecov, koji je kritikujući zapadnjački intervencionizam u uslovima krize, rekao da nije dovoljno samo upumpavati milijarde. Kuznjecov je, čini se, i crnogorskoj Vladi uputio poruku kako bi trebalo da se odnosi prema KAP-u:

"Nije mudro zaklati kravu u vrijeme krize, nego je sačuvati jer ona donosi mliječne proizvode od kojih dugotrajnije možemo sticati prihod"


Finansijski direktor telenorovog indijskog ogranka Uninora Rada Drobnjak je rekla da se Crna Gora na konkurentnom tržištu mora pozicionirati na osnovu svojih specifičnosti koje je izdvajaju iz šire slike, odnosno, na osnovu veličine i povoljnog geografskog položaja.

Leonardo Peklar, preduzetnik i profesor na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani je razmatrajući budući ekonomski razvoj Crne Gore, rekao da poljoprivredi treba posvetiti naročitu pažnju jer ulaskom u Evropsku uniju ona prelazi u nadležnost Brisela.
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG