Dostupni linkovi

Protest radnika "Boksita": Blokada upozorenja ruskom poslodavcu


Radnici "Boksita" na protestu koji su održali 12. jula 2010, arhivska fotografija, foto Savo Prelević
Lela Šćepanović

Radnici rudnika "Boksita" su danas na pola sata blokirali magistralu od Podgorice ka Nikšiću.

To je, kako su saopštili, bio znak upozorenja ruskom poslodavcu sa kojim ni nakon najnovijih pregovora nije bilo dogovora o ispunjenju njihovih zahtjeva. Rudari štrajkuju još od trećeg juna.

"To se desilo nakon mog izlaganja na protestnom okupljanju, kada sam saopštio da juče nije postignut nikakav dogovor i da naš poslodavac jednostavno ignoriše i neće da iznađe rješenje za izlazak iz ove situacije", kaže za RSE program predsjednik Sindikata "Boksita" Borisav Bojanović i dodaje:

"Radnici su onda samovoljno pošli pred tunel i blokirali ga na pola sata. Napravila se kolona automobila u oba pravca po dužini od jednog kilometra. Ovo je samo jedan znak upozorenja nadležnim institucijama Crne Gore da se problem rudnika Boksita poslije 50 dana mora riješiti."

RSE: Da li će ovakvih blokada biti i narednih dana?

Bojanović: Ne znam. U petak je obećano da će biti sastanak ministra Vujovića, gospodina Krilova i predstavnika Sindikata. Očekujem rješenje ove krizne situacije. Ako ne bude rješenja ja stvarno ne znam šta će radnici preduzimati više jer je ovo početak školske godine, nijesmo primili tri plate. Poslodavac nam duguje dva i po miliona, treba ljudi da dobiju te otpremnine.

RSE: Koliko je bilo rudara kod tunela?

Bojanović: Blokada je bila sa obje strane, a mi smo bili sa ove strane, od Nikšića. Bilo je radnika i u tunelu. Oni su imali sreće jer su bili u hladu. Sve ukupno, bilo je oko 400 radnika.
XS
SM
MD
LG