Dostupni linkovi

Bojanine zlatne rukavice


Bojana Gojković, evropska šampionka u boksu.
Bojana Gojković, evropska šampionka u boksu.

Prvu medalju u istoriji crnogorskog ženskog boksa, i to zlatnu, osvojila je petnaestogodišnja Bojana Gojković iz Budve. Ona je pobijedila na nedavno održanom juniorskom Evropskom prvenstvu u Rusiji.

Ova skromna djevojčica odriče se mnogo čega radi boksa, ali kako kaže za RSE to je upravo ono što najviše voli:

"Boks za mene predstavlja uživanje. Jednostavno, ring, taj nevjerovatan osjećaj, pobjeda – to vam ne mogu opisati, onda treninzi. Jednostavno, volim to.“

Bojana kaže da je počela da trenira kada je imala 10 godina.

"Moj brat je saznao da ima bokserski klub, počela sam sa njim i svidjelo mi se i to je presudilo da ostanem u bokserskom klubu.“

Bojanini roditelji, Dalibor i Dejana Gojković, kažu da su negodovali kada je Bojana odlučila da se ozbiljno posveti boksu.

"U početku sam bio protiv toga, ali poslije sam se složio i bio sam uz njenu stranu i podržavao je baš u tome da nastavi i da bude uporna u tome", navodi njen otac.

Bojanina majka nam je rekla da najviše voli kad nema da se prati meč uživo.

"Tad je najbolje. A kad ima da se prati, tad je katastrofa! A inače i ovako brinem, šta znam...“

Bojana kaže da se i njeno društvo naviklo na njen tempo. Sebe ne smatra drugačijom od vršnjaka, a učenica je srednje ekonomske škole. Njeno zlato na Evropskom prvenstvu u Rusiji u oktobru 2018. godine ujedno je i prva medalja u istoriji crnogorskog ženskog boksa.

"Baš sam bila srećna zato što sam donosila zlato u svoju državu, predstavljala svoju državu i eto.“

Njen trener u Bokserskom klubu Budva Nikola Ružić kaže: "Mogu samo da kažem da je to jedan sportista kakvog bi svaki trener mogao samo da poželi da ima u svom klubu i u svojoj sali. I ona je tip čovjeka koji ne priča mnogo, (nego) pokazuje, da tako kažem, sve na djelu.“

Bojana planira da 2019. godine odbrani evropsku titulu. Nada se da će jednog dana predstavljati Crnu Goru na Olimpijskim igrama.

VIDEO: "Bojanine zlatne rukavice" možete preuzeti preko opcije Embed.

XS
SM
MD
LG