Dostupni linkovi

Godina u znaku bloga


Toše Proeski
Toše Proeski

U svijetu i kod nas najpopularniji su blogovi o kuhanju, ali ih sustižu ekološki blogovi.

Ko još nije posjetio jedan od brojnih blogova u regionu ostao je uskraćen za jedan cjelosvjetski fenomen komuniciranja i informisanja među ljudima, naročito ovim mlađe generacije. Recimo, u SAD, gdje su vršena istraživanje uticaj na mišljenje gradjana etabliranih medija štampe, radija i televizije, je 63%, dok je uticaj bloga oko 61%.

Kod nas nisu vršena neka istraživanja, ali uticaj bloga je jako vidljiv. Samo blog.hr ima oko 370 tisuća korisnika. Ove godine je izbila velika afera, oko hapšenja zagrebačkog blogeraša Željka Peratovića, uzgred i novinara, zbog pisanja o Domovinskom ratu, aferama i odavanja državne tajne.

Svoj uticaj blog je potvrdio je i prilikom smrti poznatog pop-pjevača Toše Proeskog. Svi blog-sajtovi od Slovenije do Makedoniej zabilježili su tu vijest i razmijenjivali izmedju sebe informacije. Veliki broj blogeraša i blogerašica po Toši je nazvao svoje blogove.

U svijetu i kod nas najpopularniji su blogovi o kuhanju, ali ih sustižu ekološki blogovi. Na bloggeru.ba piše da je sve je teže ući u SAD. Kontrola ličnih, imovinskih, zdravstvenih podataka je sve veća, a kontroliše se i politička podobnost.

Kontrola posjetilaca Izraelu, ravna je kontroli ulaska u bankarski sef. Japanci će uskoro od posjetilaca svojoj državi, tražiti kontrolu otiska prsta, kao i kontrolu rožnjače.Koja globalizacija i otvorenost? Svijet se sve više zatvara. Antiglobalisti mogu samo da se raduju. Vidi bosniancook.

Znatan broj blogova bavi se književnosti. Ovogodišnji dobitnik nagrade „Zuko Džimhur“ za kratku priču u Konjicu je blogerašica zijanćerka. Koja je jedna od brojnih izbjeglica iz BiH, a sada živi u Australiji.

Priredio: Juso Prelo

XS
SM
MD
LG