Dostupni linkovi

Saglasnost o novom pokretanju mirovnih razgovora


Američki predsjednik Barack Obama sazvao je sastanak nakon propalog posredovanja američkog izaslanika za Bliski istok Džordža Mičela.
Američki predsjednik Barack Obama sazvao je sastanak nakon propalog posredovanja američkog izaslanika za Bliski istok Džordža Mičela.
Izraelski i palestinski lideri postigli su dogovor o neophodnosti ponovnog pokretanja mirovnih razgovora što je prije moguće, izjavio je u utorak uveče izraelski premijer Benjamin Netanjahu, poslije sastanka kojim je posredovao američki predsjednik Barak Obama.

"Postoji opšta saglasnost, uključujući Palestince, da mirovni proces treba nastaviti bez preduslova što je prije moguće", rekao je Netanjahu novinarima u Njujorku.

Obama je prethodno apelovao da Izrael i Palestinci ponovo pokrenu formalne razgovore i ulože dodatne napore radi obustavljanja nasilja.

"Stalni status pregovora mora da počne i to brzo", rekao je Obama na početku sastanka sa Netanjahuom i palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom.

Sastanak je organizovan dan uoči Obaminom prvog nastupa na Generalnoj skupštini UN, a zvaničnici su rekli da od ovog susreta ne očekuju značajan diplomatski proboj.

Obama je ranije zatražio od Izraela da obustavi gradnju doseljeničkih naselja na okupiranoj palestinsoj teritoriji i da obje strane daju doprinos obnovi mirovnog procesa.


Mičel nije uspio ubijediti Izraelce


Američki predsjednik je posredovao u susretu Abasa i Netanjahua, nakon što je američki izaslanik za Bliski istok Džordž Mičel napustio prošle sedmice Bliski istok, ne postigavši nikakav napredak u izraelsko-palestinskom mirovnom procesu.

"Izaslanik Mičel se vratio u SAD. Naravno, očekivali smo proboj u razgovorima", izjavio je portparol Stejt Departmenta Jan Keli.

Izraelski mediji su javili da je Mičel u petak diskretno napustio Izrael pošto nije napravio ni najmanji pomak tokom četvorodnevne misije u regionu, i da je otišao nakon posljednjeg razgovora sa premijerom Benjaminom Netanjahuom.

Mičel, prema navodima tih medija, nije uspio ubijediti izraelskog premijera da odustane od kolonizacije Zapadne obale.

Napori američkog izaslanika da se obnove bliskoistočni mirovni pregovori zastali su zbog odbijanja Izraelaca da obustave naseljavanje na okupiranoj Zapadnoj obali, što zahtijevaju Palestinci.
XS
SM
MD
LG