Dostupni linkovi

Region u fokusu: Internacionalna komunikacijaYoutube video: Predstava „Proklet bio izdajica svoje domovine“

Ognjen Zorić

Predstava naslovljena stihom himne bivše Jugoslavije, „Proklet bio izdajica svoje domovine“, reditelja Olivera Frljića, koju u Beograd donosi Slovensko mladinsko gledališče iz Ljubljane, na neki način ilustruje fokus ovogodišnjeg programa BITEF-a - region

Osim Frljiću, čestom i dragom gostu, Beograd je u ovim danima domaćin i brojnim drugim teatrima iz okruženja.

„Ove godine smo, što je vrlo značajno za ovu našu lokalnu zajednicu, uveli tu novost da smo rešili da uradimo nešto i za kulturu naše i drugih zemalja u regionu, time što ćemo predstaviti neki presek aktuelne pozorišne produkcije. Posebna ideja programa „Region u fokusu“ je da pokaže mogućnost dvosmerne, internacionalne komunikacije, koju jedan savremeni, pozorišni, internacionalni festival treba da ima“, rekla je Anja Suša, koselektorka festivala.

Iz predstave "Proklet bio izdajica svoje domovine'
U godinama koje su usledile nakon devedesetih, tada raskinute veze, ponovo su se polako uspostavljale u svim segmentima. One se međutim i danas, neodmerenim izjavama i potezima političkih lidera, povremeno zatežu.

Komunikacija umetnika primetno je drugačija i političari bi od njih mogli mnogo toga da nauče. Nataša Rajković, rediteljka iz Zagreba, čija je predstava „Izlog“ izvedena u okviru programa „Region u fokusu“, smatra da je pozitivna pozorišna saradnja, već postala trend.

„Razmena postoji, ona teče i to već traje neko vreme. Ovo nama nije prvo gostovanje, mi smo sa predstavom „Sa druge strane“ bili u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Dakle, na neki način mislim da postoji komunikacija i da se prati međusobno šta se zbiva na kazališnoj sceni. Mislim da svi trebamo razmišljati u puno širem kontekstu... Jednostavno, kazališni razvoj nas zanima u celokupnosti, ono što nas se tiče je evropski. Dakle, upravo ono što BITEF i čini i što čine festivali tog profila“, kaže Nataša Rajković.

Imidž vodećeg festivala

Predstava „Izlog“naše sagovornice Nataše Rajković i njenog kolege Boba Jelčića, privukla je veliku pažnju. Umesto tradicionalno, u pozorište, publika je pozvana u jednu od centralnih beogradskih ulica, gde su se smestili u izlog zgrade nekadašnjeg tekstilnog giganta, preduzeća „Kluz“.

Iz predstave Izlog

„Kao što i sam naslov kaže, publika iz izloga može da vidi jednu predstavu koja se zbiva na ulici, u tom okviru stakla, kroz koji je moguće videti van. Predstava je jedno istraživanje odnosa kontroliranoga i nekontroliranoga i u toj igri mislim da publika nalazi svoj prostor za istraživanje, otkrivanje što je što“, kaže Nataša Rajković.

Organizatori BITEFa očekuju da se program „Region u fokusu“ nastavi i u narednim godinama. Koselektorka Anja Suša, kaže da će se potruditi da u njega bude uključeno više zemalja bivše Jugoslavije, ali i drugih država jugoistočne Evrope.

„BITEF treba da razvija svoj dalji imidž u pravcu jednog od vodećih festivala, platformi u regionu, koja bi služila i promociji regionalnih pozorišnih praksi koje su zbog toga što dolaze iz malih država, od kojih neke još nisu ni u predvorju EU, su manje vidljive i mislim da mi treba da pomognemo u dovođenje pozorišne produkcije iz ovog dela Evrope u ravnopravnu poziciju sa onom koja se dešava na nekoj široj pozorišnoj mapi“, rekla je Anja Suša.

BITEF će, do 24. septembra, u glavnom programu predstaviti ukupno 15 predstava, od kojih šest iz Belgije, Francuske, Nemačke, Švajcarske i Rumunije, i devet iz Srbije, Hrvatske i Slovenije.
XS
SM
MD
LG