Dostupni linkovi

Naučnici su proučili biološke aktivnosti u ciklusu od 24 sata ptice kos u urbanim i ruralnim područjima na jugu Njemačke i utvrdili da se gradske ptice bude ranije i odmaraju kraće od onih koje žive u šumama.

Istraživači iz Njemačke i Škotske objavili su rezultate studije u žurnalu "Procedure Kraljevskog društva B". Istraživanje su zajedno proveli Univerzitet u Glasgowu i Institut za ornitologiju "Maks Plank".

Naučnici su uhvatili veliki broj kosova u Minhenu i obližnjoj ruralnoj šumi. Na ptice su postavili lagane radijske predajnike i potom pratili intenzitet njihovih aktivnosti preko dana u periodu od deset dana.

"Naš rad pokazuje da divlje životinjske vrste imaju drugačiji unutrašnji sat kada dijele ljudsko stanište", izjavila je doktor Barbara Helm sa Univerziteta u Glasgowu.

Ona je rekla da gradske ptice počinju svoj dan pola sata prije zore, a njihovi šumski rođaci tek s izlaskom sunca.

Helm je dodala da je ovaj ritam potvrđen u laboratorijskim uslovima i da je biološki sat ptica u urbanim sredinama manje stabilan, naročito u najprometnijim dijelovima grada.

Ovaj naučni tim je saopštio da postoji "rastući konsenzus" o tome da gradovi i naseljena mjesta "vrše značajan utjecaj na unutrašnji sat" ljudi i životinja.

Istraživači su napomenuli da je potreban dodatan rad da bi se utvrdilo da li ove izmjene mogu da izazovu zdravstvene probleme ili doprinose boljem funkcionisanju organizma u urbanim sredinama.
XS
SM
MD
LG