Dostupni linkovi

Pakistanski novinar tvrdi: Osama ima svoje ljude u BiH


Hamid Mir sa Osamom Bin Ladenom na nepoznatoj lokaciji, Foto: Danas
Osama bin Laden i Al Kaida i danas imaju svoje ljude u BiH, ali je nepovjerljiv prema militantnosti bosanskih muslimana zbog podrške koju uživaju od Amerike, izjavio je za beogradski list Danas Hamid Mir, Urednik pakistanske televizije GEO, koji je tri puta intervjuisao vođu Al Kaide i jedini novinar koji je to učinio poslije 11. septembra.

"Osama bin Laden se obraća na bosanskom ne samo zbog toga da bi stvorio utisak kako je Al Kaida jedna globalna organizacija, pa prevodi svoje poruke na sve svjetske jezike, nego prvenstveno zbog toga što Al Kaida ima svoje ljude u BiH", rekao je Mir za beogradski dnevnik "Danas".

On je dodao da se oni nalaze među, kako je naveo, Bosancima koji su bili u redovima Al Kaide, ali i borcima Al Kaide koji su došli u BiH i ratovali u njoj.

Prema njegovim riječima, mnogi od njih su se oženili tamo gdje su ratovali - Avganistanu, BiH ili Pakistanu i nastavili da na taj način održavaju svoje veze.

"Al Kaida je bila i u redovima Kosovske oslobodilačke armije, djelujući preko Albanije", rekao je Mir.

On je naveo da su veze između BiH i Al Kaide uspostavljene još krajem osamdesetih godina, kada su se borci porijeklom iz BiH borili protiv ruskih snaga na strani Osame bin Ladena u Avganistanu.

"Poznato je da su mudžahedini bosanskog porijekla bili na obuci u Pešavaru u Pakistanu i u sudanskom Kartumu", rekao je Mir.

Prema njegovim riječima, najvažniji čovjek te pomoći muslimanima u BiH bio je doktor, hirurg Ajman al Zavahiri, jedan od najbližih saradnika Osame bin Ladena, koji je kao i njegov brat Muhamed, boravio na Kosovu i u Albaniji tokom sukoba.

Mir je osporio tvrdnje svojevremeno objavljene u njemačkoj štampi da je Osama bin Laden lično bio u BiH i istakao da vođa Al Kaide "nije mogao da bude u Bosni 1993. godine", jer je tada bio u Sudanu.
XS
SM
MD
LG