Dostupni linkovi

Biljka oživjela nakon 400 godina provedenih u ledu


Istraživači sa Sveučilišta u Alberti navode da njihova studija otkriva način na koji se ekosistemi oporavljaju nakon dugih, cikličnih ledenih perioda. Istraživali su područje oko ledenjaka Teardrop, koji se nalazi duboko u arktičkom području Kanade.

Ledenjaci u ovom prodručju se od 2004. godine drastično smanjuju, brzinom od tri do četiri metra godišnje. Topljenje ledenjaka ogolilo je zemlju koja nije bila izložena svjetlosti od tzv. 'malog ledenog doba' koje je zahvatilo zemlju u periodu od 1550. do 1850.

''Prilikom obilaska ledenjaka primijetili smo tanki zelenkasti sloj na prostorima koje je donedavno prekrivao led'', izjavila je Catherine La Farge, voditeljica istraživanja i autorica studije objavljene u publikaciji Nacionalne akademije znanosti.

Briofiti se razlikuju od ostalih, nama dobro poznatih kopnenih biljaka jer nemaju krvožilno tkivo koje raspoređuje vodu u sve dijelove organizma.

Poznato je da nakon dugih polarnih zima na Arktiku, briofiti mogu ponovno oživjeti s povratkom toplijih mjeseci.

Istraživači su, međutim, bili iznenađeni oživljavanjem briofita koji su bili toliko dugo zarobljeni po ledom.

''Ledenjaci sve brže nestaju, a sa njihovim topljenjem pojavit će se čitava jedna vegetacija koja je bila pod ledom, što će imati velike posljedice'', dodala je dr. La Farge.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG