Dostupni linkovi

Vizni geto za Bošnjake


Nakon odluke Evropske komisije da iz preporuke za bezvizni režim izostavi BiH, Albaniju i Kosovo, uslijedile su oštre kritike Briselu

Svjetski mediji uz vijest da su tri balkanske zemlje, Crna Gora, Srbija i Makedonija iz Brisela danas dobile zeleno svjetlo za bezvizni režim od 1. janura naredne godine, objavljuju i kritike na račun politike Brisela, koja bi odbijanjem istog režima za Bosnu, Albaniju i Kosovo, mogla kreirati "muslimanski geto na Balkanu"

Priredila Biljana Jovićević

Njemački Bild u tekstu pod naslovom “ Ovim Evropska unija nagrađuje ubice iz Srebrenice “ prenosi riječi bivšeg njemačkog ministra i visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Kristijana Švarc Šilinga, koji je oštro kritikovao Brisel zbog toga što je iz vizne liberalizcije zemlja Zapadnog Balkana izostavila prije svega Bosnu i Hercegovinu, nazivajući to “nevjerovatnim političkim sljepilom”.

“Ovo je potpuno nepotreban korak, ukoliko zaista vjerujemo u Evropu i njene vrijednosti. Da se upravo Bosna i Herecegovina isključi i to iz tehničkih razloga je van pameti. Ovaj korak je nevjerovatna politička greška”, kaže Kristijan Švarc Šiling.

“U Bosni i Hercegovini se kroz srpsku agresiju desio najgori genocid nakon II Svjetskog rata i upravo sada kada se obilježava 14. godišnjica genocida u Srebrenici, Evropska komisija saopštava da će Srbi slobodno putovati Evropom, a Bosanci ne”, dodaje Šiling.

Rojters, prenoseći Šilingove kritike, podsjeća i na reakciju šefa bosanske diplomatije Svena Alkalaja koji je ovog vikenda, nakon što je potvrđeno da će od 1. januara naredne godine na “bijelu šengen listu EU “ samo Srbija, Makedonija i Crna Gora, rekao da će vizni režim Evropske unije “kreirati geto za bosanske muslimane”.

Naime, kako je građanima Bosne i Hercegovine, hrvatske i srpske nacionalnosti omogućeno da imaju i pasoše Hrvatske, koja odavno ima bezvizni režim sa zemljama EU, i Srbije, koja će ga imati od 1. januara naredne godine, jedino Bošnjaci zapravo neće bez viza moći da putuju u šengen zonu, jer jedino oni nemaju rezervnu domovinu.

Identične reakcije stižu i iz Grupe zelenih u Evropskom parlamentu, gdje ocjenjuju da će plan da Srbija dobije bezvizni režim sa EU ali ne i bosanski muslimani, “sa kojima su se Srbi krvavo razračunali prilikom raspada ex-Yu, produbiti etničke podjele na Balkanu”.

Danijel Koh Bendit kaže da je riječ o “uvredi do bola” za ljude koji su preživjeli pakao od 1992- 1995. godine u bosanskom ratu.

Oštrim osudama sa istom argumentacijom pridružio se i Mladi evropski federalistički pokret (The Young European Federalist Movement)

“Važno je da Evropska komisija razmisli o implikacijama izostavljanja Bosne i Hercegovine iz procesa vizne liberalizacije, ostavljajući tako samo Bošnjake bez mogućnosti da slobodno putuju Evropom”, rekao je generalni sekretar Mladog evropskog federalističkog pokreta Peter Matjasic.

Donoseći odluku da Srbija, Makedonija i Crna Gora od 1. janura naredne godine dobiju bezvizni režim, Evropska komisija je saopštila da se, ukoliko ispune sve potrebne uslove, BiH i Albanija ovakvoj odluci mogu nadati sredinom 2010, odnosno krajem naredne godine. Tu je i Kosovo koje ima ozbiljnih problema po pitanju bezbjednosnih uslova.

Pogledajte komentare (38)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG