Dostupni linkovi

Mur: Obama ne dolazi u BiH


Jonathan Moore
Predsjednik SAD Barak Obama neće posjetiti Bosnu i Hercegovinu naredne godine, kako je javila Federalna televizija, izjavili su američki zvaničnici.

Zamjenik američkog ambasadora u BiH Džonatan Mur izjavio je novinskoj agenciji Fena da nema nikakvih planova da će Obama posjetiti BiH.

Američki ambasador u BiH Čarls Ingliš izjavio je takođe medijima da nema nikakve informacije o posjeti predsjednika SAD.

Federalna TV najavila je u ponedjeljak, u emisiji "60 minuta" da će Obama u maju posjetiti Sarajevo i da je povod posjete otvaranje nove zgrade američke ambasade.

FTV je navela da je dolazak američkog potpredsjednika Joa Bidena u BiH bio samo priprema za dolazak Baracka Obame, te da će se zbog dolaska američkog predsjednika ubrzati i pokušaji postizanja novih ustavnih riješenja za BiH, kroz pregovore započete prošlog četvrtka u Butmiru kod Sarajeva.

BiH do sada je posjetio jedan američki predsjednik - Bill Clinton.

Clinton je u Sarajevu bio u decembru 1997. godine dok je još bio na funkciji predsjednika, te u septembru 2003. godine, kao već bivši predsjednik, kada je otvorio Memorijalni kompleks u Potočarima, kraj Srebrenice.

Američki potpredsjednik Joe Biden u BiH je boravio nekoliko puta, a posljednji put u maju ove godine, kada je poručio kako "retorika nepovjererenja mora prestati".
XS
SM
MD
LG