Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Druga tranša MMF-a od 95 miliona u januaru


Šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda MMF za BiH Kostas Hristou smatra da bi druga tranša u iznosu od oko 95 miliona evra iz stendbaj - aranžmana mogla biti realizovana početkom januara naredne godine ukoliko vlasti u BiH u najbržem roku ispune svoj dio obaveza.

"Zaista sve zavisi od vlasti u BiH, odnosno da li će čim je prije moguće ispuniti obaveze. Tada bi druga tranša stendbaj - aranžmana već početkom januara mogla da bude prebačena. U ovom trenutku ne možemo odrediti datum za tu tranšu", istakao je Hristou u intervijuu Srni.

Druga tranša će ona biti puštena nakon potpunog kompletiranja prvog pregleda.

"Naravno prvobitno je smatrano da bi to moglo biti krajem decembra ove godine, ali ipak to je bio samo ciljni datum. Dakle, da bi izašli pred Izvršni odbor MMF-a organi vlasti u BiH moraju da ispune niz mjera koje su dogovorene a za neke od njih će trebati određeno vrijeme da bi se kompletirale kao što je usvajanje budžeta za 2010. godinu na svim nivoima", rekao je Hristou.

Hristou je napomenuo da je BiH do sada ispunila čitav niz obaveza prema MMF-u i da je postignut napredak po pitanju ispunjavanja programa.

"Istovremeno fiskalna slika nije onakva kakvu smo je projektovali u vrijeme zaključivanja sporazuma. Sada vidimo da će projektovani deficit za ovu godinu ipak biti veći od one ciljne brojke koju smo očekivali a isto je i za fiskalni deficit za 2010. godinu", istakao je Hristou.

Prema njegovim riječima, tokom razgovora predstavnika MMF-a i BiH dogovoren je čitav niz politika koje će biti korištene da se ti problemi saniraju.

"Dogovorili smo te politike, kao i ciljeve fiskalne politike za ovu i iduću godinu. Tačno je da je državni nivo ispunio sve obaveze po aranžmanu. Oba entiteta su trebala da smanje plate i to je pitanje koje se još uvijek rješava. Dogovorili smo kako će se to uraditi iduće godine", dodao je Hristou.


Potrebna reforma penzionog sistema


On je naglasio da je pitanje penzija koje dosta utiče na potrošnju drugi prioritet koji trebaju oba entiteta riješiti.

"Mora se cjelovito rješavati pitanje penzionog sistema kao takvog, zbog toga što su penzioni fondovi RS i FBiH preuzeli oređene obaveze u smislu isplate penzija ostvarenih pod posebno povoljnim uslovima", rekao je Hristou.

Šef Misije MMF-a je napomenuo da vlasti u FBiH i RS moraju da reformišu penzioni sistem da bi se osigurala njegova finansijska održivost i istovremeno da se zaštitite ranjive grupe, odnosno ljudi koji su svoje penzije zaradili plaćajući doprinose cijeli život.

"To su elementi koji se tiču obaveza entiteta. Moraju da pripreme akcione planove i zakone putem kojih će se to provesti. Moraju krenuti jako brzo već u narednim sedmicama", dodao je on.

Govoreći o makroekonomskoj situaciji u BiH, Hristou je istakao da je zabilježen pad društvenog bruto proizvoda od 3,5 odsto ali da se istovremeno vide i znakove oporavka, i da želi da vjeruje da se BiH oporavila od svjetske ekonomske krize.

"Za primjer vidimo da raste potražnja za izvoznim proizvodima iz BiH, što je povezano sa oporavkom u zapadnoj Evropi. Za iduću godinu predviđamo mali oporavak od pola procenta bruto društvenog proizvoda", rekao je on.
XS
SM
MD
LG