Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Miliband objavio blog o posjeti BiH


David Miliband u Sarajevu, Foto: Midhat Poturović
Britanski ministar vanjskih poslova David Miliband, na blog platformi Ministarstva vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva, objavio je blog o posjeti Bosni i Hercegovini, saopšteno je u srijedu iz britanske ambasade u Sarajevu.

“Prošle sedmice kratko sam posjetio Bosnu i Hercegovinu. To je zemlja koja ima jasnu euroatlantsku perspektivu, ali teško ostvaruje napredak u nizu reformi potrebnih za ostvarivanje napretka na putu ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u“, navodi ministar Miliband.

On dodaje kako mu je sastanak s bh. političkim liderima pružio priliku ponoviti da Velika Britanija pruža podršku "butmirskom procesu" - inicijativi EU-a i SAD-a kojom se nastoji potaknuti napredak u provedbi reformi.

Britanski šef diplomatije i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić
Ovo uključuje rad na ispunjavanju uvjeta za zatvaranje Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH koje je postavila međunarodna zajednica, kao i na reformama kojima bi se strukture i procesi donošenja odluka unutar bh. vlade učinili efikasnijim, navodi britanski šef diplpmatije na blogu.

Iako trenutno postoje značajne razlike u vizijama uređenja buduće vlade među političkim liderima, i dalje sam uvjeren da ipak postoji dovoljno zajedničkog da se postigne sporazum, smatra Miliband.

"Suđenje Radovanu Karadžiću pokazuje da je još vidljivo naslijeđe konflikta. Vidio sam kakav izvanredan posao Međunarodna komisija za nestale (ICMP) obavlja na identifikaciji posmrtnih ostataka nestalih osoba i koliku podršku pružaju ICTY-u i sudovima u regiji. Ovo doprinosi ostvarivanju pravde i žrtvama konflikta iz svih etničkih grupa pruža osjećaj da je proces okončan", zaključuje David Miliband u tekstu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG