Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Eksperti Evropske komisije u BiH


Provera eksperata EK na terenu
Ekspertska grupa Evropske komisije doputovaće danas u višednevnu posjetu BiH kako bi izvršila uvid u ispunjavanje uslova iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

Eksperti, koji će boraviti u BiH do 10. decembra, na terenu bi trebalo da se uvjere kako funkcioniše sistem izdavanja biometrijskih pasoša i da izvrše provjeru bezbjednosti identifikacionih dokumenata koji se izdaju u BiH, najavljeno je ranije iz Delegacije Evropske komisije u BiH.

Iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH ranije su saopštili da će ekspertska grupa Evropske komisije sistemom slučajnog uzorka odabrati lokacije za izdavanje dokumenata na kojima će izvršiti uvid.

Do sada je izdato 22.941 biometrijskih pasoša, a u MUP-ovima i diplomatsko-konzularnim predstavništvima primljeno je oko 26.000 zahtjeva za izdavanje pasoša.

BiH je, pored Albanije, ostala jednina zemlja u regionu koja nije ušla na takozvanu bijelu šengen listu. Bosanskohercegovačke nevladine organizacije za to najviše krive "pasivne i neodgovorne političare koji nisu ispunili uslove iz Mape puta".

Napredak u BiH blokiran je zbog neriješene političke debate, rekao je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, obraćajući se na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, gdje je prezentovao polugodišnji izvještaj OHR-a od 1. maja do 31. oktobra ove godine.

"Međunarodna zajednica intenzivno sarađuje sa svojim partnerima u BiH kako bi riješili ovu debatu", rekao je tada Incko.On je je istakao da će, kada to bude učinjeno "biti moguć brz napredak ka krajnjem zajedničkom cilju: suverenoj, prosperitetnoj i demokratskoj BiH, potpuno integrisanoj u evroatlantske strukture".
XS
SM
MD
LG