Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Poziv za podršku butmirskoj inicijativi


Charles English, Foto: Midhat Poturović
Ambasadori SAD i Švedske u BiH Charles English i Bosse Hedberg pozvali su gradonačelnike i načelnike opština u BiH da pomognu da se proizvede politička volja koja će učiniti da butmirska inicijativa postane stvarnost.

"Treba da zajednički radimo da butmirska inicijativa bude pretvorena u realnost. Ako nam pomognete u tome, u narednim godinama, puno prije nego što bi se to inače dogodilo, u svojim zajednicama vidjećete koliko su radi toga povećane beneficije", rekao je English, obraćajući se gradonačelnicima i načelnicima opština u BiH na prijemu koji su dvojica ambasadora organizovala u ponedjeljak uveče Sarajevu.

Prema njegovim riječima, butmirski prijedlog mjera omogućiće zatvaranje OHR-a, uspostavljanje funkcionalnije vlasti, rješavanje pitanja ljudskih prava i brže kretanje BiH ka članstvu u NATO-u i EU.

Ambasador Hedberg je podsjetio da posljednji izvještaj Evropske komisije o BiH nije pokazao nikakav napredak u zemlji.

"Naše strpljenje je pri kraju i plaća se cijena nemogućnosti dogovora političkih lidera, a zemlja rizikuje da zaostane za ostalim susjedima. Primjeri iz istorije EU pokazuju da su ljudi prevazilazili etničku pripadnost da bi radili za dugoročnu korist umjesto za kratkoročnu dobit“, rekao je Hedberg.

On je dodao da zvaničnici EU pokušavaju da izgrade političku ambiciju da BiH postane njena članica i da će EU pružiti svu potrebnu pomoć kako bi joj kao i ostalim susjedima otvorila put za članstvo.

Sastanak ambasadora SAD-a i Švedske, zemlje koja predsjedava Evropskom unijom, sa lokalnim zvaničnicima dio je diplomatske ofanzive kojom Zapad posljednih sedmica pokušava ubijediti političke lidere u BiH da pristanu na ponuđeni paket promjena Ustava BiH.

Naredni pokušaj na "Tihićevom" sastanku


Prošle sedmice, tek što je američki posrednik na razgovorima o ustavnim promjenama u BiH Stuart Jones napustio BiH, u Sarajevu je bh. stranačke prvake okupio ministar vanjskih poslova Velike Britanije David Miliband. Nekoliko sati prije njega u Sarajevu je bio i ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov, a o aktuelnoj situaciji u BiH razgovaralo se i na skupu tzv. Višegradske saradnje koji je održan u Budimpešti.

David Miliband u Sarajevu 6. novembra, Foto: Midhat Poturović
„Odluka o budućnosti BiH je na bh. liderima i narodu BiH. Ja nisam ovdje da zamijenim butmirsk proces, već da podržim angažman u butmirskom procesu. I tu sam poruku pokušao uputiti bh. liderima“, kazao je ministar vanjskih poslova Velike Britanije David Miliband na kraju posjete Sarajevu.

Milband je naglasio da je butmirski proces veoma važna prilika za BiH, ali da to nije forum gdje će stranci da diktiraju bh. političarima.

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergey Lavrov ponovio je da se njegova zemlja zalaže za ukidanje kancelarije visokog predstavnika u BiH:

Sergei Lavrov u Sarajevu 5. novembra
„U okviru PIC-a uslovi i ciljevi za zatvaranje OHR-a su jasni, i a većina je ispunjena. Zbog toga treba hitno riješiti pitanje zatvaranja Kancelarije visokog predstavnika i ukidanje bonskih ovlasti koje su postale kočnica u jačanju državnosti BiH.“

I nakon razgovora sa Lavrovim, Milibandom i Jonesom, stavovi političkih lidera u BiH ostali su jednako udaljeni kao što su bili i nakon dvije runde razgovora u bazi Eufora u Butmiru kod Sarajeva, na kojim su američki i evropski posrednici ponudili bh. političarima prijedlog ustavnih promjena.

Brisel i Vašington očekuju da politički lideri postignu dogovor do naredne sjednice Vijeća za provedbu mira u BiH, zakazane za 18. novembar.

Uoči sastanka Vijeća za provedbu mira, predsjednik SDA Sulejman Tihić pozvao je lidere sedam parlamentarnih stranaka da 12. novembra dođu u Sarajevo i pokušaju ponovo razgovarati o ponuđenom dokumentu u Butmiru. Sastanku će prisustvovati i predstavnici EU i SAD-a.

To je drugi sastanak koji je sazvao neko od bh. lidera, nakon što se na sastanak koji je sazvao lider SNSD-a Milorad Dodik nije odazvao niko od predsjednika stranaka iz Federacije.
XS
SM
MD
LG