Dostupni linkovi

Marić: Visoki predstavnik već odavno ne treba BiH


Sjedište Ureda visokog predstavnika u Sarajevu
Sjedište Ureda visokog predstavnika u Sarajevu

Vrijeme za odlazak Ureda visokog predstavnika (OHR) bilo je još prije nekoliko godina, komentariše za "Zašto" analitičarka Ivana Marić.

  • Igranje sa funkcijom

Do prije nekoliko godina je zaista OHR doprinosio demokratskom razvoju i donosio je niz bitnih odluka za Bosnu i Hercegovinu koje su omogućavale da se kreće naprijed. Međutim, prije pet-šest godina to je postalo nekako samo sebi suprotnost.

Nakon što su vlasti u RS, a posebno predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik, shvatili da se mogu igrati sa tom funkcijom i onda je tu počeo sunovrat OHR-a i on je postao predmet ismijavanja i raznih priča.

Vidjeli smo da ne ispunjavaju svoju ulogu, već samo da izražavaju povremeno zabrinutost ili otvaraju neke nebitne objekte, posebno gospodin Valentin Inzko.

  • Trošenje novca

Bez toga da podržavam vlasti RS, ne vidim koja je korist jer i ostale institucije imaju mogućnost da rade ono što bi radio OHR.

Gospodin Valentin Inzko nikad nije ni koristio svoje bonske ovlasti, tako da zaista ne vidim čemu ostanak i urušavanje ugleda koji je imala ta institucija.

Samo postojanje i trošenje novca na OHR, na tu birokratsku strukturu, mnogo i novca ode i vremena, a nikakve koristi nemamo već godinama od toga.

Tako da mislim da bi bilo vrijeme da se s tim okonča, posebno jer sada u BiH imamo i jakog specijalnog predstavnika Evropske unije i ambasadore.

A jasno je da se PIC (Savjet za provođenje mira) neće složiti oko nekih pitanja ovdje, posebno mislim na Rusiju kada su u pitanju bilo kakve mjere protiv Republike Srpske.

  • Crveni taster

Međunarodna zajednica, međutim, zasad očigledno nije u stanju da se dogovori oko ukidanja OHR-a, iako nemaju neke koristi od toga.

Vjerovatno da to drže kao neki crveni taster koji smatraju da će možda iskoristiti nekad.

Ili se Evropa i Amerika nadaju da će možda u nekom trenutku nagovoriti Rusiju da se ipak poduzmu neke mjere, da li se radi o sankcioniranju Dodika, njegovih izjava, ili da će na bilo koji način to moći biti efikasno.

S druge strane, možda smatraju da je to na neki način opasnost ili prijetnja domaćim političarima, tako da se možda i pridržavaju nekih pravila, bojeći se da bi OHR mogao reagirati.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG