Dostupni linkovi

Muslimani i kršćani zajedno studiraju za mir


Studenti interdisciplinarnog programa Međureligijske studije i izgradnja mira. 
Studenti interdisciplinarnog programa Međureligijske studije i izgradnja mira. 

U svrhu poboljšanja i očuvanja međureligijske saradnje i širenja ideje mira u Bosni i Hercegovini, tri teološka fakulteta - Fakultet islamskih nauka i Katolički bogoslovni fakultet iz Sarajeva i Pravoslavni bogoslovski fakultet Sv. Vasilija Ostroškog iz Foče, organizirali su zajednički interdisciplinarni studijski master program Međureligijske studije i izgradnja mira.

Predavači su ugledni domaći i međunarodni profesori, eksperti s međunarodno priznatim referencama, a prvu godinu Međureligijskih studija i izgradnje mira pohađaju 23 studenta. Cilj im je fokusirati se na teološka učenja triju monoteističkih religija, akademski pozicionirati međureligijske studije s konceptom izgradnje mira, s tog aspekta analizirati određene savremene društvene fenomene, te različite teološke ideje prenijeti u zajednicu kroz socijalno-karitativne aktivnosti.

"Zbog specifičnosti stanja i vremena u kojem se nalazimo, željeli smo da ustvari taj studijski program bude spoj teologije i onoga što nam je, mislim, dugoročno najbitnije na ovim prostorima, to je izgradnja trajnog mira", rekao je Zuhdija Hasanović, dekan Fakulteta islamskih nauka.

Hasanović kaže kako su svjesni da se na ovim prostorima vjera vrlo često zloupotrebljava.

"Korišteni su vjerski simboli, korišteni su vjerski osjećaji, da se ustvari raspiruje mržnja među narodima, da se pokreću oružani sukobi, da čini se zlo prema ljudima i vrlo često se u tim, takvim aktivnostima pozivali na osnovne izvore. Željeli smo ustvari, mislim kao najpozvaniji da govore o vjeri i vjerskim principima, da kažemo šta u našem slučaju zbilja osnovni izvori islama Kur'an i sunet govore o ratu, o sukobima, o načinu prevazilaženja tih sukoba i slično.

Svjesni smo da je svaka generacija, u svakoj generaciji je dolazilo do oružanih sukoba, do genocida, do velikih zločina koji su činili pripadnici jednog naroda nad drugim, zbog toga smo smatrali da je naša velika odgovornost, da kao teološki fakulteti, zbog pozicije same, kao što sam i rekao, vjere u ovom društvu, da damo svoj pristup i doprinos uspostavljanju trajnog mira na ovim prostorima", dodao je Hasanović.

Prema riječima Alije Gušića polaznika Međureligijskih studija sama priroda ovog studija je karakteristična za naše podneblje.

"Jer imamo te tri religijske tradicije, koje su autohtone na ovim prostorima, koje su autentične i na neki način zajedno tu postoje, egzistiraju, žive zajedno u samoj punini te riječi generacijama. Naša tradicija, naš način života zaista doprinosi izgradnji jedne ovakve ideje".

"Motiv je upravo to, djelovati pomirbeno, znači, širiti ozračje mira, ljubavi, razumijevanja i odgovornosti", mišljenje je Željke Ergelašev polaznice Međureligijskih studija.

Cilj studija je da svete knjige prije svega promoviraju i grade mir, kaže Darko Tomašević, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta.

"Sam studij je koncipiran tako da ovo nisu samo klasična predavanja, nego u drugome semestru imamo takozvanog praktičnoga rada, tj. da malo prođu institucije, da prođu mjesta gdje to crkva i na koji način gradi ili promovira mir".

Hrvoje Vranješ, polaznik Međureligijskih studija i izgradnje mira vjeruje da su vještine izgradnje mira i znanje o drugim religijama ono što je stvarno potrebno za jedan konkretan i uvjetno rečeno efikasan put u izgradnji mira u Bosni i Hercegovini.

"Sve to ima jednu dublju predistoriju. Fakulteti su povezani godinama, mnogo je projekata, mirovnih inicijativa i institucionalne saradnje koji ih povezuju", ističe Vladislav Topalović, dekan Pravoslаvnog bogoslovskog fakulteta iz Foče.

Ovaj studij je djelo dvogodišnjeg intenzivnog rada tri fakulteta i međunarodne organizacije Catholic Relief Services u BiH.

Najbolja dimenzija jednog dobrog međureligijskog dijaloga, koji može postati osnova kulturi mira u našoj zemlji jeste da se on vodi na akademskom nivou.

VIDEO: "Muslimani i kršćani zajedno studiraju za mir" možete preuzeti preko opcije Embed ili direktan link

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG