Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bh. delegacija o Martijevom izveštaju


Bh. delegacija o Martijevom izveštaju

Dženana Karabegović

Azra Hadžiahmetović
, članica bh. delegacije, kaže za RSE da ne podržava dokument Dika Martija o trgovini organima na Kosovu. Ona smatra da je izvještaj pun navoda, te da Marti, tek nakon što je sastavio izvještaj, traži detaljnu istragu.

“Cijenim da je trebalo prvo uraditi detaljnu istragu, a onda dokument ovakve vrste sa rezolucijom. I ono što sam očekivala, praktično sa ovakvom rezolucijom i ovakvim dokumentom rasprava se pretvorila u političku raspravu. Dato je dosta prostora delegaciji prije svega iz Srbije, a jednako tako i dijelu bh. delegacije da vode političku raspravu, da stavljaju u pitanje status Kosova”, rekla je Hadžiahmetović.

Za razliku od Azre Hadžiahmetović, Martijev izvještaj podržavaju Mladen Ivanić i Milica Marković, također članovi bh. delegacije pri Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope. U svom govoru Ivanić, kako ističe, akcentira ulogu međunarodnih institucija.

“I druga teza na kojoj ću posebno insistirati je šta sad, šta nakon ovog izvještaja. Ako ovo ostane samo jedno lijepo slovo na papiru i za pola godine bude zaboravljeno, onda to znači da se zločin isplati. Prema tome mislim da je ključ sada obezbijediti jednu neutralnu međunarodnu istragu koja će sve ove stvari provjeriti do kraja i odgovorne kazniti”, kazao je Ivanić.

Bosanskohercegovačka delegacija nije usaglašavala stavove uoči sjednice Parlamenarne skupštine Vijeća Evrope o pitanjima o kojima će ovih dana biti raspravljano. I to nije presedan ako se u obzir uzme činjenica da niti jednom do sada naš sastav u ovoj evropskoj instituciji nije imao jedinstven stav ni onda kada su na dnevnom redu bila pitanja vezana za BiH.

Koliko se različiti bh. stavovi prenosi i van granica BiH najbolje ilustruje govor Milice Marković u utorak. Iako se cijeli dan govorilo o Kosovu, članica bosanskohercegovačke delegacije, cijeli slučaj je poistovjetila sa Bosnom i Hercegovinom, pominjući zločine u ovoj državi tokom rata. Nakon što je tri puta opomenuta, njeno izlaganje je prekinuto.
XS
SM
MD
LG