Dostupni linkovi

Mladi Belorus se kaje zbog 'ukrajinske uloge' za rusku TV


Vitalij Jurčenko
Vitalij Jurčenko

Mladi Belorus rekao je za Radio Slobodna Evropa da ga je "potpuno sramota" što je pristao da igra ulogu nezadovoljnog Ukrajinca u prilogu koji je u novembru emitovao ruski državni Prvi kanal.

"Ovo je zaista sramno i potpuno se stidim što sam to učinio", rekao je Vitalij Jurčenko 7. decembra, dodajući da je to "monstruozna greška".

Jurčenko je rekao Beloruskom servisu RSE da je odigrao tu ulogu jer je tonski snimak u prvobitnom intervjuu, koji je navodno snimljen u ukrajinskom gradu Krivoj Rog, bio neupotrebljiv a rok za predaju izvještaja se približavao. Scena je snimljena u stanu u Minsku.

On je rekao da je lično video prvobitni intervju i da ruski Prvi kanal nije svestan prevare.

Ruski državni mediji generalno, a naročito 'Prvi kanal', su optuženi za falsifikovanje navodnih izveštaja u prošlosti, uključujući i korišćenje aktera kako bi predstavili lokalno stanovništvo.

Prvi kanal je 7. decembra objavio saopštenje za javnost, izvinjavajući se za izveštaj Krivoj Rog rekavši da je kanal prevaren od strane "stringera" (spoljnih saradnika ) koji su pripremali izveštaj. Kanal je dodao da će prvobitni intervju emitovati što je pre moguće.

Izvještaj, koji je emitovan u novembru za petogodišnjicu ukrajinskog ustanka na Euromajdanu, tvrdio je da taj ustanak nije doneo nikakve opipljive rezultate Ukrajini. On prikazuje trovanje Viktora Jurčenka kao mladog čoveka koji je identifikovan kao Kiril Čubenko iz "Ukrajine" koji se žalio da nije lično imao koristi od događaja na Euromajdanu.

"Euromajdan mi nije ništa lično doneo", rekao je Jurčenko/Čubenko. "Samo pogledajte gde smo završili. Trebalo je da pogledamo budućnost, ali se ispostavilo da je ta budućnost bez grijanja, uz skupu struju, a ko zna kako će se to završiti?"

Prvi kanal se izvinio svojim gledaocima i rekao da nema opravdanja za prevaru.

Jurčenko je prvi put identifikovan na video snimku istaknutog ruskog blogera Ilije Varlamova 6. decembra u Vašingtonu. Varlamov je rekao da ga je primetio čitalac.

Jurčenko je rekao za RSE da je posle objave na Varlamovom blogu, on počeo da prima pretnje na društvenim mrežama i odlučio je da izađe u javnost sa tom pričom.

Istorija pretvaranja

Nezavisna internet stranica The Insider 2016. godine objavila je izlaganje o tome kako je ruska televizija angažovala ljude u Nemačkoj da iznesu antimigrantske stavove u izveštajima za medije.

Iste godine, Prvi kanal je koristio snimke filma iz 2016. godine snimljene u Siriji kako bi podržala zahtev Moskve da je napad za koji se sumnjalo da je hemijski u gradu Douma bio "namešten".

Tokom 2014. godine Prvi kanal je prikazao skoro 20 godina staru fotografiju masovne grobnice iz prvog ruskog rata sa čečenskim separatistima devedesetih godina i opisao je kao jednu od nekoliko "zastrašujućih slika" rata u istočnoj Ukrajini.

U junu 2018. ukrajinski veb sajt Stop Fake, koji se bori protiv ruske dezinformacije, objavio je izveštaj Lukas Andrijukaitisa sa Instituta za političku analizu u Viljnusu, koji je prikupljao brojne primere aktera koji igraju "uloge navodnih lokalaca" u ruskim medijskim izvještajima.

"Taktika je veoma efikasna i namerno je usmerena na gledaoce koji govore ruski jezik", napisao je Andrijukaitis. "S obzirom da je manje verovatno da većina slučajnih ruskih televizijskih gledalaca dobija svoje svakodnevne informacije iz različitih izvora ... mnogi od njih nikada ne saznaju da su to profesionalno organizovane i manipulisane laži".

"U ovim vremenima, kada su aktivne zajednice i nezavisni istražitelji veoma aktivni na Internetu", nastavio je on, "medijima koje finansira Kremlj postaje sve teže kako da izađu na kraj sa ovim prevarama.“

XS
SM
MD
LG