Dostupni linkovi

Ekonomska kriza prioritet tokom predsedavanja


Brisel, arhivska fotografija
Brisel, arhivska fotografija
Politički duboko podeljena i s vladom u ostavci, Belgija preuzima šestomesečno predsedavanje Evropskoj uniji, koja je se takođe suočava s problemima zbog ekonomske krize.

Belgijski zvaničnici su uoči 1. jula, dana kada ta država preuzima od Španije rotirajuće predsedništvo EU, uveravali da kriza u zemlji ne bi trebalo da ima ozbiljnijeg uticaja na sposobnost ove države da u narednih šest meseci predvodi Uniju.

Nova vlada Belgije, posle izbora održanih 13. juna na kojim su pobedili flamanski separatisti, mogla bi da bude formirana najranije u oktobru, a do tada će državom upravljati premijer u ostavci Iv Leterm.

Belgijsko predsedavanje, kako je najavio Leterm, imaće pet osnovnih prioriteta, među kojima su najvažniji učvršćivanje evropskih institucija u skladu s Lisabonskim sporazumom i strategija za izlazak iz ekonomske krize.
Belgijsko predsedavanje imaće pet osnovnih prioriteta, među kojima su najvažniji učvršćivanje evropskih institucija u skladu s Lisabonskim sporazumom i strategija za izlazak iz ekonomske krize.



Stav Belgije je da se mora iskoristit imogućnost za proširenje koja postoji u ovom trenutku i da se svim državama koje teže članstvu mora obezbediti sigurna evropska budućnost, ali da se pridruživanje mora obaviti na osnovu istinskog napretka koji ostvaruju te zemlje.

Predstavljajući program predsedavanja, Leterm je naveo da Belgija namerava da "ograniči svoju ulogu" i da veći prostor da predsedniku Saveta EU Hermanu van Rompeju i visokoj predstavnici za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Na ekonomskom planu, Belgija želi da pospeši privredni rast pomoću paketa mera koji bi povećao nadzor nad finansijskim tržištima, pospešio razvoj ekoloških poslova, inovaciju i tranziciju ka ekološkoj privredi.

Među prioritetima Belgije u narednim biće, kako je navedeno, i problematika u vezi sa klimatskim promena i zaštiti životne okoline u okviru koje će se raditi na uspostavljanju "ekološki čiste privrede, pripremama za konferenciju o klimatskim promenama UN i prilagođavanju poreske politike kako bi se ona uskladila sa ostalim ciljevima Unije po pitanju zapošljavanja, energije, saobraćaja i smanjenja ispuštanja štetnih gasova".

****
Moglo bi Vas interesovati:
Da li će kriza u zemlji uticati na predsjedavanje EU
Izazovi Belgije, predsjedavajuće EU

XS
SM
MD
LG